Ecologiștii nu țin cont de frontiere. Miting româno-bulgar împotriva gazelor de șist

Ecologiștii nu țin cont de frontiere. Miting româno-bulgar împotriva gazelor de șist(1269)


Locuitori din oraşul Dobrici şi din alte localităţi din nord-estul Bulgariei au protestat, ieri, împotriva gazelor de șist, alături de activiști de mediu din România. ”Am protestat împreună împotriva otrăvirii apei”, a precizat Paul Iurea, președintele Vama Veche, care s-a alăturat, alături de alți iubitori ai naturii, protestului care a avut loc la granița dintre cele două țări, în zona Durankulak-Vama Veche. Acesta a precizat că, în cazul exploatării gazelor de șist, probleme vor apărea atât în Bulgaria, cât și în România. Una dintre cele mai grave este aceea a faptului că apa freatică va fi afectată de substanțele otrăvitoare folosite la fracturarea hidraulică.

”Insistăm ca autorităţile române să interzică fracturarea hidraulică, metodă care ar polua apele din Dobrogea, atât în România, cât şi în Bulgaria. Aceasta este cauza vieţii mele şi nu voi renunţa înainte ca Chevron şi toate celelalte companii care vor să exploateze gazele de şist să plece de pe pământul nostru. Nu ne dăm nici pământul, nici apele. Îi îndemn pe românii să vină într-un număr cât se poate de mare la frontieră ca să ne unim eforturile. Toată lumea a înţeles că această tehnologie este dăunătoare, numai guvernele se prefac că nu înţeleg acest lucru", a declarat Sintia Nedialkova, care organizează acţiunea de protest în țara vecină, citată de Agerpres. Ea a adăugat că o parte dintre revendicări sunt adresate autorităţilor de la Sofia, care ar trebui să adopte o lege prin care să interzică exploatarea gazelor de şist. În urma cu câteva luni, Bulgaria a impus un moratoriu, dar, în opinia dnei Nedialkova, acest lucru nu este de ajuns şi trebuie să existe şi o lege.

O acţiune de solidaritate cu manifestanţii din România a avut loc şi la Sofia, de Ziua Mondială a Mediului, 5 iunie. Borislav Sandov, copreşedinte al Partidului Verzilor, a spus, pentru Agerpres, că ei se solidarizează cu prietenii români care cer interzicerea gazelor de şist şi a folosirii de cianuri la exploatarea aurului, precum şi oprirea despăduririlor. Sandov a spus că autorităţile bulgare ar trebui să ceară de la statul român să respecte acordurile internaţionale şi să nu permită exploatarea gazelor de şist în zona transfrontalieră.

Protestele împotriva gazelor de șist au continuat în Mangalia. Încă de la ora 16.00, aici s-au strâns mai mulți activiști, iar sloganele împotriva Chevron au fost însoțite de muzică folk. Evenimentul organizat de Vama Verde s-a dorit un nou semnal de alarmă împotriva pericolelor reprezentate de explorarea și exploatarea gazelor de șist. ”Cei de la Chevron recunosc, în pliantele lor informative, că pot folost fracturarea hidraulică. Politicienii noștri de mint”, a precizat Paul Iurea.

La mitingul de ieri nu a participat decât un singur politician, și anume Mihai Bărbuliceanu, consilier local în Costinești, un luptător bine documentat împotriva companiei Chevron.
jooble.org