Lovitură dată elevilor de către senatori(499)


Peste 250 de parlamentari vor să-și introducă pensii speciale, dar senatorii nu găsesc bani pentru elevi.

Ieri, 21 aprilie a.c., Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport din Senatul României a avut în discuție acordarea unui aviz consultativ la propunerea legislativă nr. L155/2015, care are ca scop scoaterea plafonului de 26 de lei/2 km + 2 lei/km la decontarea navetei elevilor care studiază în altă localitate decât cea de domiciliu.

Asociația Elevilor din Constanța se declară îngrijorată de decizia senatorilor din Comisia pentru învățământ, care au acordat aviz negativ acestei propuneri legislative, acționând împotrivă scăderii ratei abandonului școlar și în dezavantajul elevilor din România.

Prin art. 15 din Ordonanța Guvernului nr. 29/2013, decontarea navetei elevilor care învață în altă localitatea decât cea de domiciliu a fost plafonată la suma de la 26 de lei/2 km + 2 lei/km, această decizie afectând accesul liber la educație al elevilor din România, existând multe situații de elevi care nu și-au putut continua studiile, din lipsa banilor necesari pentru efectuarea navetei, așa cum AEC a subliniat și în Raportul privind liberul acces la educație al elevilor din județul Constanța, lansat în luna noiembrie 2014.

”Suntem de părere că statul trebuie să ia măsuri care să sprijine scăderea ratei părăsirii timpurii a școlii, în condițiile în care România și-a asumat, prin strategia Europa 2020, scăderea acestui procent până la 11% în anul 2020, în prezent acestal fiind de 17,4%.
În final, ne manifestăm speranța că atât Senatul, cât și Camera Deputaților, care este cameră decizională, vor adopta această propunere legislativă”, au precizat reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța.
 
jooble.org