UDTTMR Medgidia a dat startul festivalurilor culinare

UDTTMR Medgidia a dat startul festivalurilor culinare(585)


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România – Filiala Medgidia a organizat sâmbătă, 18 aprilie, a IV-a ediție a Festivalului Kurabiye-ului. Acțiunea a reunit aproximativ 200 de membre ale organizațiilor de femei din Medgidia, Valea Dacilor, Castelu, Ciocârlia, Murfatlar, Valu lui Traian, Constanța, Ovidiu și Mangalia. Gazdele manifestării, președintele UDTTMR – Filiala Medgidia, Aidîn Murat, și președinta Organizației de Femei a aceleiași filiale, Muazis Memet, au vorbit despre importanța organizării unor astfel de manifestări menite a promova tradițiile comunității.

Transmiterea tradițiilor culinare de la o generație la alta este una dintre datoriile pe care le au mamele în familiile de tătari. Fiecare preparat tradițional are și o poveste a sa, astfel că tinerele tătăroaice sunt astăzi îndemnate să deprindă tainele bucătăriei tradiționale, dar și să afle legendele bucatelor. Kurabiye-ul este o prăjitură specifică nunților tătărești, pe care familia băiatului o trimite la cea a fetei. Așa cum a precizat Muazis Memet, kurabiye-ul este specific Medgidiei, tradiția spunând că aici se prepară cel mai gustos kurabiye.

În cadrul manifestării de sâmbătă, programul artistic a fost susținut de Mini-Qarasu și Corul de femei Qarasu.

Festivalul Kurabiye-ului a deschis seria manifestărilor culinare organizate de UDTTMR anul acesta, în premieră, cu scopul de a păstra și promova bucătăria tradițională tătărească. Duminică, 26 aprilie, la Eforie Nord va avea loc prima ediție a Festivalului Sarmalelor, manifestarea având chiar și statut de competiție, membre ale mai multor filiale ale UDTTMRurmând să pregătească peste 20 de feluri de sarmale.
 

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri