SC RAJA SA – model de bune practici în absorbţia fondurilor europene(917)


În perioada 04 – 09 iunie 2013, la Constanţa se desfăşoară Reuniunea Operativă cu operatorii regionali de apă, precum şi Comitetul de Monitorizare pentru Programul Operaţional Sectorial de Mediu, evenimente la care participă reprezentanţi ai Comisiei Europene, Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Ministerului Finanţărilor Europene, Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor Comunale, Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, Institutului Naţional de Sănătate Publică, Administraţiei Naţionale Apele Române, ai Academiei Română şi ai Autorităţii Naţionale de Reglementare a Achiziţiilor Publice, precum şi reprezentanţii celor mai mari operatori regionali de la nivel naţional. Întâlnirile din cadrul celor două evenimente se axează pe implementarea şi derularea programelor cu finanţare europeană nerambursabilă din cadrul Programelor Operaţionale Sectoriale de Mediu.

 

Plecându-se de la premiza că SC RAJA SA derulează unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cu finanţare europeană nerambursabilă, în cadrul întâlnirii Comitetului de Monitorizare a fost programată şi o vizită de lucru/schimb de experienţă la Staţia de Epurare Eforie Sud. Cei aproximativ 80 de reprezentanţi ai autorităţilor publice centrale şi regionale care au vizitat staţia de epurare astăzi, 05 iunie 2013, s-au arătat interesaţi atât de tehnologia avansată folosită pentru epurarea apelor uzate în cadrul obiectivului, cât şi de toată procedura de derulare a contractului de execuţie a lucrărilor propriu-zise. Proiectul “Reabilitarea şi modernizarea Staţiei de Epurare ape uzate Eforie Sud” este cofinanţat din Fondul de Coeziune, contractul de finanţare fiind încheiat cu Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice la data de 3 martie 2011, la valoarea de 139.739.789 lei. Staţia, inaugurată pe data de 29 aprilie 2013, are o capacitate maximă de 745 l/s. iar dimensionarea capacităţii tehnice de preluare ape uzate s-a făcut pentru 140.000 - populaţie echivalentă pe timp de vară şi 69.000 - populaţie echivalentă pe timp de iarnă. Obiectivul va prelua şi prelucra apele uzate din localităţile Eforie, Agigea, Tuzla, Techirghiol, Costineşti şi Schitu. Lucrările au constat în demolarea parţială a fostei staţii, extinderea la capacitatea proiectată, dar şi introducerea treptei terţiare de epurare, incluzând îndepărtarea biologică a azotului şi fosforului, stabilizarea aerobă şi deshidratarea nămolului. Prin introducerea treptei terţiare de tratare a apelor uzate, Staţia de Epurare Eforie Sud a devenit una din cele mai moderne staţii de epurare din Romania.Finalizarea cu succes a contractului “Reabilitarea şi modernizarea Staţiei de Epurare Eforie Sud” a devenit astfel un model de bune practici în derularea şi implementarea programelor/proiectelor cu finanţare europeană nerambursabilă.

 

Benoit Nadler, reprezentantul Comisiei Europene pentru România, a declarat astăzi, cu ocazia vizitării Staţiei de Epurare Eforie Sud: “Dacă ar fi mai multe companii ca RAJA, România ar absorbi mai multe fonduri europene. Managementul activ de care a dat dovadă RAJA ne face să fim optimişti cu privire la capacitatea de finalizare a tuturor obiectivelor de investiţii cu bani europeni în timp util”.

 

Directorul Autorităţii de Management POS Mediu din cadrul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Ciprian Ghioc, unul dintre organizatorii Comitetului de Monitorizare a declarat: “Prin vizita programată astăzi la staţia de epurare Eforie Sud, am vrut să arătăm tuturor celor implicaţi în aceste proiecte europene că astfel de investiţii se pot finaliza cu succes, în conformitate cu cele mai înalte standarde”.
jooble.org