EXCLUSIV. Vasile Delicoti: „Prin cazul meu vor să ajungă la peştele cel mare”. Soarta primarului, decisă la restaurantul deputatului Lupu

EXCLUSIV. Vasile Delicoti: „Prin cazul meu vor să ajungă la peştele cel mare”. Soarta primarului, decisă la restaurantul deputatului Lupu(1348)


Primarul comunei Poarta-Albă, Vasile Delicoti, a primit, vinerea trecută ordinul de încetare al mandatului. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că Delicoti nu a mai atacat în instanţă decizia ANI prin care era declarat incompatibil. Cu toate acestea, edilul eliberat din funcţie de la Poarta Albă consideră în continuare că reprezentantul Guvernului în teritoriu a comis un abuz în serviciu şi mâine va ataca în contencios-administrativ ordinul prefectului de eliberare din funcţie la Tribunalul Constanţa.
„Prefectul mă putea demite după şase luni. De atunci a trecut un an, ceea ce înseamnă că decizia prefectului este ilegală. Aş putea chiar spune că este un abuz în serviciu. Marţi atac ordinul la Tribunal şi în 10 zile voi şti dacă mă intorc la primărie sau nu”, a declarat Vasile Delicoti pentru ziarultimpul.ro


“Soarta mea a fost decisă în ianuarie 2013 la restaurantul deputatului Lupu”!

Vasile Delicoti nu pare deloc surprins de acţiunea prefectului, de vreme ce încă din luna ianuarie a acestui an ştia despre intenţiile acestuia. “Practic pot să spun că decizia eliberării mele din funcţie era ca şi luată încă din luna ianuarie a acestui an atunci când ne-am întâlnit mai mulţi primari împreună cu prefectul Bola la restaurantul Lacul Racilor din Olimp. Atunci, preşedintele PNL Gheorghe Dragomir a încercat s-o facă pe poliţistul blând asigurându-mă că Bola nu va emite ordinul, în timp ce reprezentantul Guvernului în teritoriu mă îmbia să atac decizia ANI. Aici practic vroiau să ajungă: În actuala formă, legea dă dreptate ANI. Eu dacă atacam, pierdeam. Ei bine abia cu o decizie judecătorească, prefectul era obligat să mă elibereze din funcţie, astfel situaţia îmbraca aspecte penale. De-asta am renunţat la proces pentru că mi-am dat seama că vrea să mă atragă într-o cursă. În situaţia de faţă dacă nu mă elibera din funcţie anul trecut, risca o amendă penală. Acest lucru i-a spus-o în luna ianuarie chiar un director din Ministerul Administraţiei dar se vede că interesul lor este altul”!, apreciază Delicoti.

„Ţinta lor este Nicuşor şi postul de preşedinte al Consiliului Judeţean”

Liberalii sunt vădit nemulţumiţi de statutul de vioara a doua în USL şi la Constanţa. După alegerile locale au încercat pe mai multe căi să obţină prin negociere posturi în administraţie, fie că vorbim despre Consiliul Judeţean, fie de Primăria Constanţa. Le-a fost imposibil. O dată cu incompatibilitatea sesizată de ANI în cazul lui Nicuşor Constantinescu, speranţele liberalilor au renăscut. Poate se vor organiza alegeri anticipate pentru preşedinţia Consiliului Judeţean în cazul în care prefectul Eugen Bola va proceda la fel ca în cazul Delicoti şi în raportul ANI dedicat lui Nicuşor Constantinescu. Deocamdată Bola spune că nu are timp să-l eliberareze din funcţie pe şeful CJ, însă ..nu se ştie când va găsi răgazul necesar. Vasile Delicoti confirmă că aceasta ar fi ţinta liberalilor. „Vor să ajungă la Nicuşor, dar trebuia să se creeze un prcedent şi precedentul se numeşte Delicoti. Din ce ştiu nici Constantinescu nu a atacat în instanţă raportul ANI şi cele 15 zile au expirat, deci prefectul, legal ar trebui să-l elibereze din funcţie. Probabil nu a primit încă semnalul”, spune Delicoti.

„Liberalii nu vor câştiga la Poarta Albă chiar dacă mă voi alia cu PSD”!

Pentru gestul prefectului Bola, unic la nivel naţional, Delicoti spune că va face tot ce-i stă în putinţă ca liberalii să nu aibă nici măcar candidat, dacă peste 90 de zile vor fi organizate alegeri pentru primar la Poarta Albă. „Liberalii nu vor câştiga niciodată loalitatea, chiar dacă ar fi prin absurd să mă aliez cu PSD. Şi asta doar pentru că au pus în pericol proiectele cu finanţare europeană pe care locuitorii le aşteaptă de atâta timp şi care probabil se vor derula mai greu fără mine la primărie”, a comentat Vasile Delicoti. Fostul primar rămâne optimist că instanţa îi va da dreptate, cu atât mai mutl cu cât ordinul prefectului ar fi lovit de tardivitate.


„PNL vrea să scape de primarii vechi”!

Aceleaşi Vasile Delicoti a explicat de ce el nu a vrut să cadă în capcana în care se află ceilalţi cinci colegi primari - Mitroi, Mitrana, Cristea, Anghel şi Moldovan. “Chiar dacă colegii mei au primit termene la Înalta Curte în 2014 sau 2015, o dată pierdut procesul cu ANI, va exista o decizie definitivă şi irevocabilă care va trebui să fie pusă în aplicare de prefectul judeţului. Abia atunci prefectul va fi obligat prin lege să-I demită. Mai mult decât atât ei nu vor mai putea candida la viitoarele alegeri, pentru că incompatibilitatea aduce cu sine imposibilitatea de a mai candida pentru o perioadă de 3 ani. Astfel, liberalii vor scăpa de greii judeţului, ăsta este planul lor”, a spus Delicoti.


ACOR îi susţine pe Delicoti la Ponta


Asociaţia Comunelor din România, filiala Constanţa a discutat în şedinţa de luni cazul lui Vasilică Delicoti. În acest sens, acesta a primit asigurări de la primarul Mariana Gâju, în calitate de preşedinte al ACOR Constanţa că Asociaţia va face demersuri până la nivel de Guvern pentru rezolvarea acestei situaţii cu atât mai mult cu cât ea se datorează un legi strâmbe şi nu unor fapte reprobabile săvârşite de primarul localităţii Poarta Albă!


Bola: „Ar trebui să mulțumească pentru clemenţă mie, lui Huţucă şi colegilor din acelaşi dosar”


Prefectul Eugen Bola spune că Delicoti nu este vinovat, ci doar a fost prost sfătuit. „Atât fostul prefect Huţucă cât şi eu am aşteptat ca domnul primar să atace raportul ANI, aşa cum au făcut ceilalţi cinci colegi ai domniei sale. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. E adevărat că am închis ochii în primă fază însă acum mi-a cerut ANI să pun decizia în aplicare. Eu respect legea, care într-adevăr trebuie modificată pentru că este o aberaţie”, a conchis Bola. Prefectul a recunoscut că dacă n-ar fi emis ordinul de eliberare din funcţie nu putea fi sancţionat prin legea de funcţionare a Agenţiei Naţionale de Integritate decât cu o amendă administrativă.
jooble.org