Constantin Cumpănă: Scrisoare deschisă către TVR 2, emisiunea “Destine ca-n filme”

Constantin Cumpănă: Scrisoare deschisă către TVR 2, emisiunea “Destine ca-n filme”(2450)


In cursul lunii februarie a.c. m-ati contactat telefonic (prin doamna Claudia-Daniela Nicolau) si v-ati exprimat dorinta de a realiza un nou episod al emisiunii “Destine ca-n filme”, urmand ca acesta sa fie filmat la Constanta (initial, la jumatatea lunii martie a.c.), dar, din motive de prognoza meteo (asa cum mi-ati comunicat), intalnirea a fost amanata la sfarsitul lunii aprilie a.c.

Subiectul pentru care ati optat este despre tragedia navei INDEPENDENTA, cea mai mare catastrofa din istoria navigatiei maritime romanesti, eveniment care a avut loc in urma cu peste 35 de ani (15 noiembrie 1979), in care si-au pierdut viata, in conditii inimaginabile, 42 de marinari romani, petrolierul romanesc si incarcatura sa de peste 95.000 tone titei brut fiind considerate pierderi totale si definitive. Din aceasta cumplita catastrofa s-au salvat doar trei marinari romani, dintre care mai este in viata doar unul.
A fost o cumplita catastrofa, care a lasat in urma morminte de pamant si apa, sicrie, cruci, zeci si zeci de familii indoliate, suflete sfaramate, destine schimbate, amintiri lugubre, dar si 45 de orfani de tata. A fost un TITANIC romanesc.

Am primit pozitiv solicitarea voastra, cu atat mai mult cu cat, desi sunt in continuare marcat de tragedia navei INDEPENDENTA, consider ca este obligatia mea sa fac orice ca aceasta sa fie cunoscuta de toti romanii, mai ales de generatia tanara.
De aceea am scris o carte despre acest caz, de aceea am contactat (personal si prin intermediari) regizori romani (Cristian Mungiu, Stelian Tanase, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, pentru realizarea unui film documentar/ artistic), de aceea am dat declaratii pentru ziare si am fost prezent in numeroase emisiuni radio si TV, de aceea am ajutat (total dezinteresat) pe orice jurnalist care m-a contactat si mi-a solicitat sprijin (fotografii, documente si declaratii), de aceea am trimis cartea scrisa de subsemnatul la Biblioteca Congresului S.U.A.
Mai mult decat atat, m-am oferit sa va pun la dispozitie toata documentatia din arhiva personala (fotografii, declaratii, inregistrari, harti, documente etc) si sa va pun in legatura cu persoane care au fost implicate in acest caz (Ioan Fruntes Gombosanu - unul dintre cei trei supravietuitori, singurul in viata la aceasta data, Nicolae Romulus Moise - fost director al NAVROM Constanta, membru al Comisiei de ancheta a cauzelor si imprejurarilor producerii accidentului), dar si cu alte persoane (vaduve, urmasi etc), care cunosc cazul sau au fost afectate de acesta.
Doresc sa precizez ca am mai colaborat cu voi (vezi episodul despre catastrofa cargoului SADU, “Atunci ne-au condamnat pe toti la moarte”, difuzat pe 11 martie 2014).
Intr-o prezentare a urmatorului episod al emisiunii, pe care urma sa-l difuzati marti, 31 martie a.c., ora 21:00, am citit urmatoarele:
.

Am urmarit episodul respectiv si, asa cum ma asteptam, am fost - si raman in continuare -consternat. Nu de faptul ca ati ales sa fie un “destin ca filme” personajul prezentat si “povestea lui de viata”, ci de faptul ca exista perspectiva ca acestea ar putea fi alaturate si comparate cu tragedia celor 42 de marinari romani si a navei INDEPENDENTA, chiar daca subiectele sunt/ vor fi prezentate in episoade diferite si la un anumit interval de timp.
Desigur, voua va apartin in totalitate criteriile de selectare a personajelor, cazurilor si evenimentelor care pot fi incluse ca fiind “destine ca-n filme” si nimeni nu are dreptul sa comita vreo imixtiune in treburile interne sau sa atenteze la libertatea si independenta voastra in acest sens, dar, pentru ca exista un dar, nimeni nu ma poate obliga sa fiu de acord sa particip si sa va sprijin sa amestecati cazul tragediei navei INDEPENDENTA cu “povestea de viata” a personajelor discutabile agreate de voi. Nici pe mine si nici pe ceilalti colegi pe care vi i-am recomandat sa va sprijine si/ sau sa-i prezentati in urmatorul episod al emisiunii, referitor la acest subiect.
Consider ca este nu numai obligatia mea morala de a nu fi partas la o asemenea situatie, dar constituie si o dovada de respect pentru memoria celor disparuti in cumplita tragedie si, in acelasi timp, pentru vaduvele si urmasii celor decedati in urma cu peste 35 de ani.
Din aceste motive, va aduc la cunostinta ca DECLIN ORICE PARTICIPARE SI ORICE SPRIJIN la realizarea emisiunii voastre, considerand nule si neavenite promisiunile pe care vi le-am facut initial.
Va anunt decizia mea in timp util, astfel incat sa nu va afectez(e) programul si nici sa va aduc(a) vreun alt prejudiciu.
Cazul “INDEPENDENTA” nu este un monopol personal, deci exista multe alte persoane - cel putin la fel de competente si documentate ca subsemnatul -, care va pot sprijini la realizarea scopului propus.
Va rog sa imi permiteti sa ma folosesc de acest prilej pentru a va multumi pentru intelegere si sa va doresc succes in realizarea emisiunilor propuse.

Constantin Cumpana 02 aprilie 2015




 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri