Francofonia 2015 la Colegiul Comercial “Carol I“

Francofonia 2015 la Colegiul Comercial “Carol I“(668)


În fiecare an, luna martie a devenit o ocazie de a sărbătoriri francofonia, o provocare pentru profesori și elevi de a se manifesta cultural și artistic.

Ce aduce nou francofonia 2015? Voința clar exprimată de noua secretară a Organizației Internaționale a Francofoniei, Michaëlle Jean, de a contribui la creșterea schimburilor între tineri din perspectiva dezvoltării durabile .
După ce au participat, pe 18 martie, 2015 la Picnicul poetic francofon, coordonat de Institutul Francez la Universitatea Ovidius, elevii Colegiului Comercial Carol I au organizat ateliere de creație literară, plastică, muzicală, teatrală pe tema celor 10 cuvinte ale limbii franceze, Les dix mots de la langue française, manifestare tradițională la nivel mondial, aflată la cea de – a XX a ediție. Expoziţiile şi spectacolele îi incită şi-i animă pe elevi ca să-şi manifeste creativitatea în mai multe forme spărgînd rutina.

Pornind de la vocația culturii franceze de a se înnoi în permanență cu noi cuvinte, cele 10 cuvinte ( amalgame, bravo, cibler - a ţinti, grigri - talisman, inuit - eschimos , kitsch, kermesse -sărbătoare populară, séréndipité - noroc, zénitude - stare de bine, wiki – repede) sunt dedicate deschiderii împrumuturilor din alte limbi străine.
Inspectoratul Şcolar Județean Constanța, în colaborare cu Asociația Profesorilor de Franceză – filiala Constanța, sub coordonarea prof. Aura Ștefănescu, Mihaela Postelnicu, Violeta Toropu, Camelia Țuglea, au organizat manifestarea anuală devenită tradițională la Colegiul Comercial Carol I Constanţa prilejuită de Sărbătorirea Francofoniei.

Pe 25 martie 2015, mai multe unități de învățămînt liceeal tehnologic din municipiul Constanța și din județ, respectiv Liceul Tehnologic Mihai Viteazul , Colegiul Național de Arte Regina Maria, Liceul Tehnologic Topraisar, Liceul Tehnologic de Electrotehnică şi Telecomunicații, Colegiul Tehnic Tomis, Colegiul Agricol Pontica, Liceul Tehnologic Lazăr Edeleanu, Liceul cu Program Sportiv Nicolae Rotaru, Liceul Tehnologic Gh.Duca, au organizat alături de gazde, Colegiul Comercial Carol I, un spectacol de muzică, dans, poezie și teatru în limba franceză .

Iată două declaraţii relevante a unor participanţi la activităţile dedicate francofoniei : „ Ne- am simţit bine în aceste ultime zile, am avut ocazia să ne exprimăm fantezia” ne –a spus Giorgiana . „ Spectacolul a fost ritmat şi plin de muzică modernă. Oaspeţii noştrii au fost minunaţi.” a mărturisit Andra.
Activităţile ocazionate de luna francofoniei, derulate în spațiul şcolar constănțean, au fost demersuri educative reinventate , capabile să răspundă așteptărilor tinerilor dornici de manifestare la nivelul rețelelor de socializare și prin alte forme de expresie decît cele tradiționale cum ar fi street dance sau poezia haiku.
 
jooble.org