Alegeri cu scandal la Muftiatul Cultului Musulman. Acuzații grave: ”Satana și-a băgat nasul”

Alegeri cu scandal la Muftiatul Cultului Musulman. Acuzații grave: ”Satana și-a băgat nasul”(3269)


UPDATE. Gelil Eserghep, președintele UDTTMR, a afirmat că alegerile se amână pentru finalul lunii aprilie. 

Mâine sunt programate alegeri pentru funcția de muftiu al cultului musulman – cea mai înaltă poziție religioasă din cult.

Alegerile au născut însă contoverse și ar putea fi chiar amânate. La ele candidează actualul muftiu, Iusuf Murat, și Nurla Ozghin, un imam din Cumpăna.


Unul dintre susținătorii lui Nurla Ozghin, Enghin Kerim, a afirmat pe Facebook: ”Din pacate chiar si in cazul alegerilor liderului spiritual al comunitati satana si-a bagat nasul. Conducatorul spiritual al comunitatii ar trebuii ales pe merit, insa acest lucru nu s-a intamplat si se pare ca nu se va intampla. In " campania electorala " muftiul in functie Murat Yusuf a vizitat imamii si le-a oferit lista care trebuia votata la consiliul sinodal/ sura islam iar in caz contrar, i-a avertizat spunand ``ca el stie cine va vota cu cine`` si ca va lua masuri. Membrii care trebuiau votati: Halil Ismet Refi Erghiun Abduraman Taner Omer Muzafer Osman Aziz Resul Maarem Talib Revan Ablachim Onder Ismail Tinar Iusein Onder Mamut Borselim Memis Nedret Menisa Orhan Nuredin Amdi Omer Erghin Culmea este ca lista inmanata de Murat Yusuf imamilor a fost publicata pe internet inaintea inceperii alegerilor iar miracolul s-a intamplat in sensul ca in urma votului secret care s-a incheiat la ora 14.00 a rezultat exact lista anterior publicata. Pe de alta parte, alegerile de muftiu de pe 26.03.2015 sunt ilegale caci se incalca chiar statutul Muftiatului in care se precizeaza foarte clar ca alegerile de muftiu vor avea loc la cel putin 30 de zile dupa depunerea candidaturilor. Avand in vedere ca ultima zi pentru depunerea candidaturilor a fost pe 9 martie alegerile trebuiau sa aiba loc cel mai devreme pe 9 aprilie. In acest sens, contracandidatul lui Murat Yusuf, Nurla Ozghin, a depus o contestatie la Tribunalul Constanta.

Muftiul va fi ales de către un Consiliu Sinodal (Sura-I Islam), format din 15 imami, de către patru reprezentanți ai etnicilor tătari, de către alți patru reprezentanți ai etnicilor turci și de directorul Colegiului Naţional „Kemal Ataturk” din Medgidia. Cel care va câștiga alegerile va deține funcția pentru o perioadă de cinci ani.

Muftiul Iusuf Murat a afirmat că este pentru ultima dată când candidează la această funcție, pe care o deține de zece ani.

OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri