Liberalii au prezentat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2014 - 2020(878)


Directorul General Adjunct al Agenţiei de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Nicolae Popa, a  vorbit în acest săptămână la Constanţa despre programul naţional de dezvoltare rurală pentru perioada 2014-2020. Popa precizat că pentru susţinerea investiţiilor în perioada 2014 - 2020 suma discutată este de aproximativ 7,1 miliarde de euro, la care se adaugă 1,4 miliarde de euro contribuţia României. În ceea ce priveşte plăţile directe pe suprafaţă prin APIA, suma alocată se ridică la 10,6 miliarde de euro.
Comparativ cu perioada 2007 – 2013, când au fost 28 de măsuri, reprezentanţii Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale discută de 7 măsuri pentru perioada 2014 – 2020, dintre care prioritare sunt continuarea Măsurii 121 – Modernizarea Exploataţiilor Agricole, Măsura 125 – Infrastructura agricolă, forestieră şi irigaţii, Măsura 112 – Instalarea tinerilor fermieri, Măsura 123 – Procesarea produselor agricole şi silvice, Măsura 313 – Turismul rural, Măsura 312 – Încurajarea microîntreprinderilor sau Măsura 322 – Dezvoltarea infrastructurii rurale. Reducerea la maximum 7 măsuri se constituie şi într-o încercare de a nu risipi fondurile europene.
De asemenea, viitorul Program de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 va avea în vedere crearea unor subprograme, precum subprogramul pentru zonele montane, subprogramul pentru pomicultură, subprogramul pentru vaci de lapte şi carne de bovine, subprogramul pentru tinerii fermieri, subprogramul pentru fermele mici (familiale).Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au mai precizat că se fac demersuri la nivelul ministerului pentru simplificarea procedurilor şi a întocmirii documentaţiilor pentru proiecte europene, dar şi pentru reducerea timpului de evaluare. Se va pune accent, de asemenea, pe consolidarea Grupurilor de Acţiune Locală (GAL).
În vederea unei informări cât mai bune în ceea ce priveşte fondurile europene care pot fi accesate în perioada 2014 – 2020, cei doi invitaţi au anunţat că se vor organiza caravane de informare care vor merge în toate localităţile din mediul rural, urmând ca din 2014 să fie înfiinţate birouri de consiliere. De asemenea, Ministerul Agriculturii are în vedere şi înfiinţarea unor birouri unice la nivelul localităţilor care să faciliteze accesul la autorizaţiile necesare pentru derularea proiectelor europene.
În timpul vizitei la Constanţa, Nicolae Popa, director general adj. APDRP, şi Dorel Gheorghe Benu, director general APIA s-au întâlnit şi cu primarii PNL şi cu fermieri din judeţul Constanţa, cărora le-au prezentat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru perioada 2016 – 2020.

 
jooble.org