Băhăian, încă 16 ani de închisoare

Băhăian, încă 16 ani de închisoare(1059)


Sergiu Băhăian a fost condamnat, astăzi, de Tribunalul Constanța, la 16 ani de închisoare pentru constituire de grup infracțional organizat și înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, într-un dosar în care era judecat pentru înşelarea unor firme cu peste 1,5 milioane lei, informează Mediafax.

Decizia nu este definitivă.

Tribunalul Constanța a decis condamnarea lui Sergiu Băhăian la zece ani de închisoare, pentru constituire de grup infracțional organizat, și la 14 ani de închisoare, pentru înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Instanța a decis totodată contopirea pedepselor și sporirea pedepsei principale cu doi ani, astfel încât Sergiu Băhăian va avea de executat 16 ani de închisoare.

În acest dosar au fost judecați și șapte complici ai lui Sergiu Băhăian, pentru aceleași infracțiuni. Astfel, Gheorghe Tirean a fost condamnat la 14 ani de închisoare, Ion Bojin -zece ani de închisoare, Gheorghe Teleagă - opt ani de închisoare, Dan Negureanu și Gheorghe Gruia - şapte ani de închisoare, Tiberiu Olimpiu Pop - cinci ani şi patru luni de închisoare, iar Nicolae Mârșu - trei ani şi patru luni de închisoare.

Tribunalul Constanța a dispus şi instituirea sechestrului asigurător prin indisponibilizarea tuturor bunurilor mobile şi imobile, conturi bancare şi cutii de valori aparținând persoanelor menţionate, cu excepția lui Ion Bojin, pentru recuperarea prejudiciului.

De asemenea, fiecare inculpat este obligat la plata sumei de 3.000 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Decizia Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanța.

Cei opt bărbați au fost trimiși în judecată la începutul anului trecut, după ce au înșelat mai multe societăți cu peste 1,5 milioane de lei.

De altfel, Sergiu Băhăian are mai multe condamnări pentru înşelăciune.

În 10 noiembrie 2014, Sergiu Băhăian a primit o condamnare de zece ani de închisoare pentru înşelăciune, printr-o decizie definitivă a Curţii de Apel Bucureşti, după ce la fondul dosarului primise 13 ani. Atunci, Curtea de Apel Bucureşti a admis apelurile formulate de Băhăian şi de ceilalţi inculpaţi din dosar, a desfiinţat sentinţa dată de Tribunalul Capitalei, la fondul dosarului, în 6 iunie 2013 şi a hotărât să reducă pedepsele.

Astfel, instanţa l-a condamnat pe Băhăian la patru ani de închisoare, adăugând un spor de şase ani, astfel că acesta are de executat zece ani de detenţie. Dan Negureanu a primit 11 ani de închisoare, după ce la fondul dosarului fusese condamnat la 13 ani de detenţie. În acelaşi dosar, Edward Marian Mărculescu şi Gheorghe Vasilache au primit câte 10 ani de închisoare, cu unul mai puţin decât condamnările din decizia Tribunalului Capitalei.

Părţile vătămate în acest dosar de înşelăciune erau SC Monteverde Consulting SRL (fosta SC Italo Romena Leasing IFN SA), SC BT Leasing Transilvania IFN SA şi SC GEYER & Buchegger Leasing GmbH.

În 23 octombrie 2014, Băhăian, Negureanu şi Mărculescu au fost condamnaţi definitiv, tot de către Curtea de Apel Bucureşti, într-un alt dosar de înşelăciune. Sergiu Băhăian a primit atunci 12 ani de închisoare cu executare, Dan Negureanu - zece ani de închisoare cu executare, iar Edward Marian Mărculescu - şase ani şi opt luni de închisoare, tot cu executare. Instanţa i-a obligat pe inculpaţi la despăgubiri civile, astfel: Băhăian, Negureanu, Mărculescu, Vasilache şi Fluture trebuie să plătească, în solidar, societăţii Bavaria Leasing IFN SA suma de 595.553,35 de lei; Vasilache şi Fluture - 86.428,73 de lei societăţii Policolor SA şi 86.916 lei SC Romcarton SA; Fluture - 75.404,27 lei societăţii Yldiz General Forest SRL, 35.308,59 lei SC Ircom Serv SRL şi 19.394 de lei SC Vlasa Tur SRL.

Într-un alt dosar, Sergiu Băhăian a fost condamnat, în 14 octombrie, tot de Curtea de Apel Bucureşti, la 25 de ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, din care mai făceau parte 14 persoane, printre care şi Edward Marian Mărculescu şi Dan Negureanu. Băhăian şi ceilalţi membri ai grupării au fost judecaţi în acest dosar pentru că au înşelat 35 de firme şi au produs fraude de peste două milioane de euro.

Sergiu Băhăian, fostul patron al societăţii Sabina Product şi finanţator al clubului de fotbal Gloria Buzău, execută în prezent o pedeapsă de 26 de ani de închisoare, pedeapsă dispusă de instanţa supremă în 3 aprilie 2013, într-un dosar în care una dintre infracţiuni a fost tot cea de înşelăciune, cu un prejudiciu de aproximativ 650.000 de euro. Băhăian a fost judecat pentru că a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi Emilian Leonte, Ionel Ulezu şi Petrică Captalan, în scopul de a obţine beneficii materiale importante, prin inducerea în eroare a mai multor societăţi comerciale, cu ocazia încheierii şi executării unor contracte de leasing. Ulterior, instigaţi de Băhăian, alţi doi complici ai acestuia i-au omorât pe Leonte, Ulezu şi Captalan.

Băhăian mai are o condamnare de zece ani de închisoare, primită în 25 noiembrie 2012, într-un alt dosar, pentru o înşelătorie în care a căzut victimă o familie.

El a fost condamnat şi în 2 decembrie 1998, la cinci ani de închisoare pentru fals. Potrivit anchetatorilor, în calitate de asociat unic şi administrator la SC Sabina Product SRL, Băhăian a indus în eroare aproximativ 5.000 de persoane, încasând ilegal peste 700.000 de lei.

În 1995, Băhăian a fugit din România, împreună cu trei colaboratori, după ce a constatat că nu poate să-şi respecte obligaţiile contractuale. În decembrie 1995, Băhăian a fost arestat în Ungaria, iar câteva luni mai tîrziu a fost extrădat, pentru a fi judecat de autorităţile române. La 19 septembrie 1997, Băhăian a fost eliberat, după ce făcuse un an şi nouă luni de închisoare.

La scurt timp, Băhăian a fost dat în urmărire şi învinuit că, împreună cu Laura Petrov, l-ar fi înşelat pe cetăţeanul german Ionatan Ioan Hocker cu 64.000 de mărci. Băhăian şi Petrov au încheiat două contracte de împrumut cu cetăţeanul german, garantînd cu bunuri din patrimoniul firmei la care Petrov este administrator şi care, în realitate, nu existau. De fapt, Hocker s-a asociat cu cei doi pentru a repune pe picioare societatea Sabina Product, dar aceştia ar fi cheltuit în interes personal banii împrumutaţi.
jooble.org