Seminar despre criminalitatea feminină(650)


ELSA Constanţa în colaborare cu Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, din cadrul Universităţii „Ovidius” din Constanta, organizează Seminarul Naţional „Criminalitatea feminină: de la victimă la agresor”. Desfășurat în zilele de 14 și 15 martie, evenimentul este dedicat seriei de manifestări 25 de ani de consacrare a Universității „Ovidius”. Seminarul are loc în Aula Magna (sediul UOC din Bdul Mamaia nr.124) și va reuni aproximativ 200 de participanţi, atât studenţi ai Facultăţii de Drept şi Ştiinţe Administrative, Facultăţii de Medicină, Facultăţii de Psihologie și Științele Educației, cât şi elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân”.

Prin acest seminar, ELSA Constanţa îşi propune să aducă în atenţia participanţilor problematica criminalităţii feminine şi complexitatea acestui subiect, care în ultimii ani a căpătat un interes major, fiind abordat atât în calitate de cauză, cât şi de efect al emancipării feminine. În acest sens, în cele două zile de seminar, invitaţii vor exprima opinii din punct de vedere criminologic, penal, execuţional penal, sociologic şi psihologic. Astfel, în prima zi a seminarului, vor lua cuvântul lect.univ.dr. Mariana Mitra, ce va prezenta „Particularităţile criminalităţii feminine”; judecător Teodor Gheorghe va informa asupra „Infracţionalității feminine în practica juridiară”; inspector Lăcrămioara Purice va vorbi despre „Executarea pedepselor privative de libertate în cazul bărbaţilor și a femeilor”; prof.univ.dr. Ana Rodica Stăiculescu va descrie „Comportamentul antisocial de gen feminin - între strategie adaptivă şi predispoziţie spre devianţă”; drd. Neagu Carmen Mariana va discuta despre „Rolul cuvântului în dezvoltarea comportamentului antisocial”, iar ziua se va încheia cu concluziile aduse de avocat Mircea Gherasim, referitor la „Cele mai frecvente infracţiuni comise de femei şi implicarea femeilor în crima organizată” şi de psiholog Victoria Pană, reprezentant al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului.

În cea de-a doua zi, sunt invitaţi conf.univ.dr. Mihaela Rus, vicepreședintele Senatului UOC, care va prezenta „Profilul psihologic al femeii criminale”, şi psiholog expert criminolog Alin Leş, președintele Societății Române de Criminologie și Criminalistică, filiala Sibiu, formator, consultant Criminologie și Științe Criminale, cu tema „Femeia cu tendinţe psihopate. Elemente de psihopatologie”.

ELSA Constanţa – European Law Students Association Constanţa, aparţinând de European Law Students` Association International (ELSA International) şi ELSA România, reprezintă un grup dedicat exclusiv studenţilor de la drept şi tinerilor jurişti. Organizaţia are ca scop implicarea studenţilor în activităţi academice şi sociale extracurriculare, dezvoltându-le acestora spiritul de echipă, de iniţiativă, precum şi a cunoştinţelor în domeniul juridic.

La nivel local, ELSA Constanţa oferă studenţilor posibilitatea de implicare în diverse activităţi academice, precum procese simulate, grupuri de cercetare în domeniul juridic, concursuri de referate, programe de studii în străinătate, seminarii şi conferinţe, prelegeri, discuţii panel, vizite de studiu, dar nu în ultimul rând locuri de practică în instituţiile publice juridice şi în cadrul cabinetelor de avocatură constănţene şi din ţară.
ELSA România este singura asociaţie a studenţilor la drept care activează la nivel naţional, reunind aproximativ 1000 de membri din Arad, Braşov, Bucureşti, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Galaţi, Iaşi, Oradea, Sibiu, Suceava, Targu-Mures şi Timişoara. La nivel internaţional, din ELSA fac parte peste 38.000 de studenţi la drept, din 400 de universităţi, aflate în 41 de ţări.
 
jooble.org