SOS în Marea Neagră(675)


Astăzi, în jurul orei 07.20, Serviciul SAR - Poluare din cadrul ANR a fost contactat telefonic de către Garda de Coastă şi informat despre faptul că patronul pescadorului CORMORAN 2 cere ajutor pentru găsirea pescadorului aflat pe mare în derivă, cu motorul defect (black out), plecat la pescuit în data de 01.03.2015 şi trebuind să se întoarca în noaptea 03 – 04.03.2015.

Proprietarul ambarcaţiunii a alertat şi solicitat intervenţia prin sistemul SCOMAR Constanţa, menţionând că la bordul pescadorului se află 5 persoane, iar nava s-ar afla poziţionată la cca 15 mile marine sud faţă de platforma Uranus, conform informaţiilor primare, iar faţă de ţărm la cca 40 mile marine.

În urma primirii alertei, ANR prin Serviciul SAR – Poluare a demarat acţiunile de căutare şi salvare, în calitate de coordonator al acţiunilor de intervenţie SAR, în conformitate cu prevederile Planului Naţional de Cooperare pentru Salvări de Vieţi Omeneşti pe Mare din anul 2008, modificat în anul 2013, solicitând intervenţia unui elicopter GSP aflat în zona plaformei Uranus.

A fost contactat, de asemenea, dispeceratul ARSVOM şi s-a solicitat trimiterea unei nave SAR în zona comunicată. ARSVOM a trimis în zonă nava SAR SAFIR, care desfăşoară în prezent activităţi de căutare.

S-a solicitat sprijinul GSP pentru survol cu un elicopter de la platformele petroliere. ANR, a solicitat de asemenea, MAI şi MApN intervenţia cu elicoptere pentru survol şi căutare.

În urma operaţiunilor de căutare desfăşurate, poziţia pescadorului a fost localizată de către un elicopter aparţinând RAS Tuzla şi confirmată de un alt pescador (OLIMPUS) aparţinând aceluiaşi proprietar.

În prezent, 2 nave aparţinând Gărzii de Coastă şi ARSVOM se îndreaptă către acesta.
jooble.org