Codul Rutier se modifică sâmbătă. Ce aduce nou(663)


Prin Hotărârea Guvernului nr. 11/2015 s-a transpus legislația comunitară referitoare la utilizarea obligatorie a centurii de siguranță și a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule.

În acest context, Poliția Rutieră desfășoară activități premergătoare aplicării sancțiunilor contravenționale, constând în informarea conducătorilor auto privind noile reglementări (obligația de a se asigura că persoanele minore sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune sau poartă centura de siguranță, după caz), precum și modalitățile corecte de transport a copiilor.

Astfel, constituie contravenții: transportul fără utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii (cel puțin până la 3 ani), transportul fără utilizarea dispozitivelor de fixare în scaun pentru copii cu înălțimea de până la 135 cm, transportul cu astfel de dispozitive, dar care nu sunt amplasate corect, transportul copilului cu vârsta de până la 3 ani în auto care nu sunt dotate cu sisteme de siguranță sau ulterior acestei vârste, pe locul din față și transportul copilului cu vârsta de până la 3 ani în autovehicule destinate transportului de persoane, fără a fi însoțit de o altă persoană.

Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat și adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor și se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului.

La nivelul județului Tulcea, cu sprijinul Autorității Teritoriale de Ordine Publică Tulcea au fost tipărite 1000 materiale informative (flyere) în care sunt prezentate noile reglementări privind utilizarea obligatorie a centurii de siguranță și a sistemelor de fixare a copiilor în scaune în vehicule, care vor fi distribuite de polițiștii rutieri conducătorilor auto în cadrul acțiunilor organizate în această perioadă.
jooble.org