Filmele adolescenților. Ex-directorul Constanța TV, în juriul ”CIVI-MATECA”

Filmele adolescenților. Ex-directorul Constanța TV, în juriul ”CIVI-MATECA”(1427)


Asociația Civicum Voluntaris anunță finalizarea proiectului CIVI-MATECA, ocazie cu care a avut loc festivitatea de premiere a celor mai bune filme de scurt metraj pe tematici de educație civică, realizate de elevii incluși în proiect. “CIVI-MATECA” este câștigătorul din orașul Constanța al programului de responsabilitate socială HEINEKEN pentru Comunități, ediția 2014, dezvoltat de HEINEKEN în parteneriat cu Asociația CSR Nest. Pentru acest proiect, Asociația Civicum Voluntaris a primit un grant în valoare de 80.000 lei.

GALA Civi-Mateca a fost momentul care încununează munca și abilitățile unui număr de 430 de elevi din județul Constanța, cu vârste cuprinse între 11 și 18 ani, care au răspuns provocării de a realiza filme de scurt metraj pe tematici de educație civică în cadrul concursului lansat anul trecut, ca parte din proiectul “CIVI-MATECA”. În proiect s-au înscris 52 de unități de învățământ și au fost realizate 107 filme de scurt metraj. Juriul a selectat cele mai bune filme și a nominalizat 30 dintre ele. În cadrul Galei au fost desemnați câștigătorii celor 10 premii prevăzute în regulamentul competiției, cât și a premiilor speciale, acordate suplimentar.

Fiecare echipă de elevi a fost compusă din patru membri, care au îmbrăcat haina de regizori, actori, scenariști, cameramani sau editori. Au fost nominalizate câte trei filme pe fiecare an de studiu, dintre care au fost anunţaţi, în cadrul Galei Civi-Mateca, câştigătorii. Pe lângă cele 8 premii corespunzătoare celor 8 ani de studiu din clasele V – XII, s-au mai acordat: „Premiul de originalitate”, oferit de juriu, „Premiul de popularitate”, decis prin vot public pe site-ul proiectului și 3 premii speciale, respectiv „Premiul de interpretare”, premiul „Tinerețe și Optimism” și „Premiul Juriului – Trofeul Civi-Mateca”.

Proiectul ”CIVI–MATECA” a avut ca obiectiv contribuţia la educarea civică a noilor generaţii de elevi de gimnaziu şi liceu din municipiul Constanţa şi din alte 8 localităţi limitrofe aflate pe o rază de 15 km. în jurul orașului Constanța, prin încurajarea utilizării noii tehnologii (aparate foto digitale, telefoane mobile, tablete, computere/laptopuri, camere video) şi direcţionarea folosirii acestor gadget-uri, în sens pozitiv, pentru dezvoltarea creativității, a spiritului de echipă, cu finalitate educațională.

Elevii din Constanța, Agigea, Cumpăna, Eforie, Lumina, Năvodari, Ovidiu, Techirghiol și Valu Lui Traian au surprins în filmele lor probleme reale ale comunităților, unele echipe încercând să ofere chiar și solutii, implicarea lor dând plus valoare proiectului. Aceștia au primit cu entuziasm proiectul, considerând realizarea filmelor drept o experiență nouă, provocatoare, un motiv de a inter relaționa la nivel de echipă, de școală, de colectivitate.

”Generația Click nu s-a dezminţit! Elevi de numai 11 ani au scris scenarii, au filmat, au făcut montaj de film cu programe specializate și au reușit să transmită mesaje clare, cursive şi educative. Temele filmelor au atins subiecte precum protecția mediului, protecția animalelor fără stăpân, drepturile copilului, drepturile omului, violența domestică, violența în școli, consumul de droguri, toleranța, lipsa respectului, prietenia, utilizarea mediului virtual în detrimentul vieții reale, problemele copiilor cu nevoi speciale și ale bătrânilor”, declară Isabela Ştefan – Iorga, coordonator de proiect.

În cadrul proiectului “CIVI-MATECA”, pe lângă concursul de scurt metraje realizate integral de către elevi, a avut loc și o caravană itinerantă de proiecții gratuite a filmelor în școlile înscrise în proiect. Elevii au avut, de asemenea, posibilitatea de a-și viziona filmele într-o ambianță specială, în de sala de cinema pusă la dispoziție de către CityPlex Tomis Mall.

Proiectul a fost implementat de către Asociația Civicum Voluntaris cu sprijinul Inspectoratului Școlar Județean Constanța și s-a adresat noii generații de elevi, Generația Click. Filmele se pot viziona integral pe site-ul proiectului: http://civi-mateca.ro/concurs-civi-mateca/echipe/.

 
Câștigătorii concursului de scurt metraje “CIVI-MATECA”


Clasa a V-a
Câștigător: „Câinele...o bătaie de inimă la picioarele mele” - Școala Gimnazială „Grigore Moisil” Năvodari

Clasa a VI-a
Câștigător: „Și cărțile au suflet” - Școala Gimnazială „Ioan Murgescu" Valu lui Traian

Clasa a VII-a
Câștigător: „Între vis și realitate” - Școala Gimnazială „Ion Borcea” Agigea

Clasa a VIII-a
Câștigãtor: „DOMBergent” - Școala Gimnazială nr.29 „Mihai Viteazul” Constanța

Clasa a IX-a
Câștigător: „Strigătul Naturii” - Liceul Teoretic „Decebal” Constanța

Clasa a X-a
Câștigător: „Online versus Offline în societate” – Liceul Teoretic „Ovidius” Constanța

Clasa a XI-a
Câștigător: „Asceză” - Liceul Teoretic „Carmen Sylva" Eforie Sud

Clasa a XII-a
Câștigător: „Revoluția Frumosului... începând de la cuvânt” - Colegiul Tehnic Energetic Constanța

Premiul pentru originalitate
Câștigător: „Suntem Noi” - Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” Constanța

Premiul de Popularitate
Câștigător cu cel mai mare număr de voturi on-line: „Educația comunității” – Liceul Teoretic „Emil Racoviță” Techirghiol

Premiul pentru Interpretare
Eleva Mihaela Șerban din filmul „Cu toții o familie” – Liceul Teoretic „Ovidius” Constanţa, clasa a IX-a
Eleva Carmen Merlă din filmul „Copilărie – Tărâm de vis” - Şcoala Gimnazială „Tudor Arghezi” Năvodari, clasa a VIII-a

Premiul “Tinerețe și Optimism”
S-a acordat filmului: „We are happy in 5B” – Scoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu”, clasa a V-a

Premiul Juriului – Trofeul CIVI-MATECA
Câștigător: „Asceză” - Liceul Teoretic „Carmen Sylva" Eforie Sud
 

Componența juriului care a analizat si notat filmele de scurt metraj participante la Concursul Civi-Mateca:

Constantin Cumpănă – renumit scriitor constănțean și jurnalist de prestigiu, realizator a numeroase filme pentru televiziune, distinse cu premii în cadrul Galei A.P.T.R. (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România), autor de ştiri, anchete, investigaţii, reportaje, interviuri, precum şi realizator de emisiuni pentru televiziune.

Constantin Țițineanu – operator imagine cu experienţă de peste 22 de ani în domeniu, premiat A.P.T.R. (Asociaţia Profesioniştilor de Televiziune din România) pentru filmul “Am muncit ca să te cresc” (1995). A semnat imaginea a diverse producţii difuzate pe posturile naţionale de televiziune, dar şi a unor producţii internaţionale filmate în peste 10 ţări şi difuzate de canalele de televiziune germane WDR, ARD, ZDF, şi televiziunea franco-germană Arte TV. A fost directorul Constanța TV, post regional pe care l-a înființat de la zero.

Mihaela Căruțașu – președintele Asociației Civicum Voluntaris, cu o experiență de peste 10 ani în coordonarea voluntarilor, specialist în lucrul cu tinerii.

Anca Epure – iniţiatorul proiectului Civi-Mateca, voluntar al Asociatiei Civicum Voluntaris, cu bogată experienţă în elaborarea şi implementarea proiectelor – 16 proiecte finantate.

Isabela Ștefan-Iorga – coordonatorul proiectului Civi-Mateca, cu experiență de peste 10 ani ca specialist comunicare și relații publice, jurnalism și publicistică, coordonarea voluntarilor și fundraising pentru ONG-uri.
jooble.org