Teroriștii adevărați sunt la conducerea țării(1468)


Armata va avea mai mulți bani. 2% din buget, cel puțin, pentru cel puțin 10 ani. Suspectă graba lui herr Johannis de a propune acest pact, fără o consultare publică. Sub imperiul evenimentelor tragice din Paris, decizia a fost îmbrățișată de toți liderii politici (nu și de Elena Udrea, dar aceasta nu este, în opinia noastră, în categoria enunțată). ”Astăzi le arătăm militarilor români că îi respectăm şi că dorim să le îmbunătăţim condiţiile de muncă prin asigurarea finanţării necesare pentru pregătire şi pentru înzestrarea cu echipament modern de luptă”, a spus președintele. Pentru asta era nevoie de un miliarde de euro în plus, pe an, pentru Armată?

Dacă vorbim despre terorism, credeți că majorarea bugetului armatei își are rostul? Cumpărăm avioane de vânătoare, eventual la mâna a doua, pentru a ne lupta cu teroriștii? Alte fregate la suprapreț? Nu de armată este nevoie pentru a împiedica un terorist să tragă în civili sau să se detoneze în piețe publice, ci mai degrabă de servicii speciale bine antrenate. Nu vom avea niciodată forța militară a Franței, țară care nu a reușit să prevină un atentat pe teritoriul ei. Sau a Spaniei, țară de asemenea lovită dur de terorism (191 de oameni uciși în gara din Madrid, în 2004). Nici a Olandei, care nu reușit să împiedice uciderea regizorului Theo van Gogh, în Amsterdam.

Mi-e teamă că majorarea bugetului Apărării este numai o factură pe care președintele o plătește.

Membră a NATO, România beneficiază de celebra clauză ”toți pentru unul, unul pentru toți”. O amenințare iminentă nu există la adresa țării noastre, iar dacă Rusia are ca azimut România, mi-e teamă că singuri nu facem față nici cu 10% din PIB pentru armată.

Adevăratele probleme care țin de siguranța națională a României sunt problemele grave și cronice din Educație și din Sănătate.

Avem profesori din ce în ce mai prost plătiți și generații de elevi pe măsură. Pactul pentru Educație, domnule Iohannis, care prevede 6% din PIB pentru domeniu, e apă de ploaie – nu a fost aplicat niciodată. Cu un sistem educațional la pământ, viitorul națiunii e sumbru. Cum veți putea plăti pensiile peste 5 sau 10 ani? Ce vor face elevii de acum, care se vor pensiona în 2060? Gândiți pentru viitor, nu pentru prezent. Gândiți pentru români, nu pentru interesele unor companii din domeniul apărării, de aici sau de peste hotare. Preocupați-vă ca școlile să aibă dascăli de valoare, ca școlile să fie încălzite iarna și să aibă toalete interioare (vă aduceți aminte că un copil a murit înecat în căcat, într-o latrină din curtea școlii), ca elevii să meargă la școală, să poată avea un serviciu bine plătit. Un milion de români muncesc pe salariul minim pe economie, domnule președinte, și cei care muncesc sunt numai patru milioane din 20. Aceasta este problema adevărată a României.

Preocupați-vă de sănătate. În spitale mișună mai mulți gândaci decât medici, domnule președinte. Și la medicii pe care îi mai poți găsi există riscul să nu poți ajunge dacă nu plătești înainte. Vă spune ceva numele Marius Militaru, doctorul aflat în arest preventiv pentru că nu a operat un bătrân care nu avea îndeajunși bani? Dacă nu ai bani, ești condamnat la moarte. Preocupați-vă de salariile medicilor și asistentelor. Cu o mie de lei pe lună nu poți trăi. Și în niciun caz nu îți poți cumpăra șase case. Infirmierele de la Spitalul Județean din Tulcea sunt în grevă astăzi, pentru că salariul lor de încadrare este de 600 de lei. 600 de lei, domnule președinte.

Acestea sunt probleme adevărate ale României. Dacă ele nu sunt o prioritate pentru guvernanți, putem spune, fără să ne înșelăm, că adevărații teroriști sunt la conducerea țării.
jooble.org