GALERIE FOTO. UDTTMR a împlinit 25 de ani. Moment de reculegere în memoria victimelor atentatului din Paris

GALERIE FOTO. UDTTMR a împlinit 25 de ani. Moment de reculegere în memoria victimelor atentatului din Paris(1009)


Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România a organizat duminică, 11 ianuarie 2015, la Medgidia, o amplă manifestare dedicată împlinirii a 25 de ani de activitate a filialei locale a organizației. La eveniment au participat aproximativ 600 de persoane, dar și oaspeți de seamă: Muftiul Muurat Iusuf, Șeful Cultului Musulman din România, Subsecretarul de stat din cadrul Departamentului pentru Relații Interetnice Aledin Amet, deputații Mihai Lupu și Varol Amet, subprefectul Ersun Anefi, viceprimarul municipiului Medgidia, Luminița Vlădescu, consilierul local din partea UDTTMR, Bechiș Nedret, și directorul SC Oil Terminal SA Constanța, Sorin Ciutureanu.

Manifestarea a debutat cu un moment de reculegere ținut în memoria victimelor atentatului terorist din data de 7 ianuarie, de la Paris. Făcând referire la acest eveniment care a bulversat omenirea la nivel internațional, președintele UDTTMR, Gelil Eserghep, a ținut să precizeze: „În România există o comunitate musulmană veche, care s-a stabilit pe aceste meleaguri de peste 800 de ani. În tot acest timp aici nu au existat conflicte interetnice sau inter-religioase, fapt pentru care suntem dați drept exemplu din acest punct de vedere la nivel internațional și așa va trebui să fie și pe viitor. Așa cum am mai spus și cu alte ocazii, mă bucur că strămoșii noștri s-au așezat aici”. În legătură cu derapajele comunicaționale care pot apărea în mass-media în virtutea libertății de exprimare, președintele UDTTMR a ținut să precizeze că în societatea democratică în care trăim există metode pacifiste de a protesta împotriva acestora, una dintre ele fiind ignorarea și marginalizarea respectivelor mijloace de informare.

 

În ceea ce privește împlinirea a 25 de ani de activitate a UDTTMR Medgidia, Gelil Eserghep a spus: „În urmă cu 25 de ani, atunci când s-a creat uniunea și mai apoi filiala de la Medgidia, vreau să cred că acei care au fondat-o atunci s-au gândit la întreaga comunitate tătară și au contribuit la crearea uniunii pentru toți tătarii. Iar dacă această organizație a rezistat 25 de ani, ea fiind prima și singura care, după Revoluția din 1989, îi reprezintă pe tătarii din România în Parlamentul României și în toate celelalte instituții ale statului, înseamnă că este o organizație bine consolidată și se află pe drumul cel bun. Suntem o organizație care se conformează legilor din România, care este o țară extraordinară, iar poporul român este un popor tolerant”.

Prezent la eveniment, Muftiul Muurat Iusuf a oficiat slujba religioasă, iar Corul de Illahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din România a susținut un concert de muzică religioasă islamică.

Viceprimarul municipiului Medgidia, Luminița Vlădescu, a adresat, de asemenea, un mesaj de felicitare filialei UDTTMR Medgidia, înmânând, totodată, o diplomă și o plachetă aniversare președintelui UDTTMR, Gelil Eserghep, și președintelui filialei Medgidia, Aidîn Murat. Edilul a puctat cu acest prilej importanța comunității tătare pentru municipiul Medgidia, atât din punct de vedere social, dar și cultural, manifestându-și încrederea că și pe viitor UDTTMR va fi un partener de nădejde pentru proiectele locale. În numele UDTTMR, președintele Gelil Eserghep a înmânat reprezentanților administrației locale o plachetă în semn de mulțumire pentru sprijinul constant acordat comunității tătare.

Un mesaj de felicitare pentru filiala UDTTMR Medgidia a avut și deputatul Mihai Lupu: „Felicitări pentru cei 25 de ani de activitate! Am venit astăzi cu mare drag, fiind o mare onoare pentru mine să fiu invitat la acest eveniment. Respectul pentru religie și pentru ce suntem fiecare dintre noi este foarte important”.
jooble.org