Bancă sau cămătărie? Raiffeisen DUBLEAZĂ comisioanele pentru unele dintre cele mai uzuale operațiuni

Bancă sau cămătărie? Raiffeisen DUBLEAZĂ comisioanele pentru unele dintre cele mai uzuale operațiuni(2025)


MOTTO:  „Băncile străine prezente pe piața românească nu practică activități bancare, ci cămătăreala. Singura soluție este ca oamenii să nu mai apeleze la ele”. Ilie Șerbănescu, analist poitic, 2009, Gardianul.

 

Raiffeisen Bank România are o supriză pentru clienți. Aceștia au fost notificați că, începând din data de 17 martie 2015, banca va aplica o nouă politică de taxe și comisioane. Dacă sunteți client și sunteți de acord, nu trebuie să faceți nimic, acestea vor intra în vigoare oricum. Dacă nu sunteți de acord, aveți posibilitatea de a renunța la contracul cu banca.

Comunicatul Raiffeisen către clienți săi începe sub bune auspicii, care se vor dovedi imediat false.
”Îți mulțumim pentru că ai ales Raiffeisen Bank, încurajându-ne să fim mereu la înălțimea așteptărilor tale prin produse și servicii de calitate. Anul acesta ne-am propus să simplificăm și să optimizăm grila de taxe și comisioane aplicabile clienților noștri persoane fizice”, spune comunicatul semnat de Cătălin Munteanu, un director de prin bancă. (Aria Clienți Persoane Fizice, mai exact). Observați că nu se vorbește de ieftiniri, ci de ”simplificări și optimizări”. Pentru cine?

Comunicatul începe cu vestea bună: reducerea valorii abonamentului lunar pentru serviciul Raiffeisen Smart Mobile de la 4 Lei la 0 Lei. Este o reducere fără prea mare importanță, deoarece: 1. Acest serviciu este gratuit la majoritatea băncilor; 2. Trebuia să plătești pentru o aplicație de mobil, pentru a putea face lucruri pe care le puteai face gratis din browser.

Imediat însă încep loviturile pentru clienți:
1. Majorarea comisionului de eliberare numerar în Lei la ghișeele Raiffeisen Bank de la 0,5% din suma retrasă, minimum 2,5 Lei la 0,5% din suma retrasă, minimum 5 Lei. Vorbim deci de o DUBLARE a acestui comision, chestiune care, suntem siguri, ar fi fost de neacceptat pentru un austriac, de pildă.

NOTA BENE: Românii sunt tratați mai rău de Raiffeisen decât bulgarii! În Bulgaria, banca percepe un comision de retragere de la ATM-urile altor bănci de 0,98 de leva, ceea ce înseamna aproape 2,3 lei. Aveți aici lista completă: http://www.rbb.bg/media/filer_public/2014/09/02/fm090008.pdf La noi e minim 5, la care se adaugă și comision!

2. Introducerea unui nou comision în valoare de 2 Lei ce se va percepe pentru interogările de sold efectuate la ATM-urile altor bănci, prin intermediul cardurilor de debit: MasterCard Salariu, MasterCard Salariu Contactless, MasterCard Student, MasterCard Steaua, MasterCard Smurd, MasterCard Lei, MasterCard Gold, MasterCard Gold Premium/ FWR, MasterCard Gold Contactless Premium/ FWR, Maestro. Comisionul va fi perceput la momentul efectuării interogării.

3. Comisionul datorat pentru operațiuni de eliberare numerar la ghișeele și în rețelele ATM ale altor bănci de pe teritoriul României, acceptatoare de card, efectuate prin intermediul cardurilor de debit: MasterCard Salariu, MasterCard Salariu Contactless, MasterCard Student, MasterCard Steaua, MasterCard Smurd, MasterCard Lei, Maestro, Visa Electron și Visa Contactless se majorează de la 0,5% din suma retrasă plus 2,5 Lei, la 1% din suma retrasă, plus 3 Lei.


4. Comisionul datorat pentru operațiuni de eliberare numerar la ghișeele și în rețelele ATM ale altor bănci de pe teritoriul României, acceptatoare de card, efectuate prin intermediul cardurilor de debit: MasterCard Gold, MasterCard Gold Premium/FWR și MasterCard Gold contactless Premium/FWR se majorează de la 1% din suma retrasă, plus 2,5 Lei la 1,5% din suma retrasă plus 3 Lei.

5. Comisionul datorat pentru operașiuni de eliberare numerar în Lei, efectuate la orice ghișeu Raiffeisen Bank cu cardurile (prin intermediul EPOS): MasterCard Salariu, MasterCard Salariu Contactless, MasterCard Student, MasterCard Steaua, MasterCard Smurd, MasterCard Lei, MasterCard Gold, MasterCard Gold Premium/FWR, MasterCard Gold Contactless Premium/FWR, Maestro, Visa Electron și Visa Contactless se majorează de la 0,5% din suma retrasă, minimum 2,5 Lei la 0,5% din suma retrasă, minimum 5 Lei.

SE DUBLEAZĂ și comisionul de administrare a cardului creşte de la 5 lei la 10 lei/an.

TAXELE pentru operațiunile prin ordin de plată sunt MAI MULT DECÂT DUBLE. Acestea cresc de la 3 lei la 7 lei, de exemplu, pentru sume mai mici de 499 de lei, în agenții, sau de la 10 la 21 de lei, pentru sume mari.

CRESC şi taxele pentru operaţiuni cu ordin de plată dar şi cele pentru depuneri de numerar.

Raiffeisen a eliminat aboamentul lunar pentru mobile banking.

Culmea tupeului însă, banca anunță că introduce 2 noi modalități de comunicare gratuită a extrasului de cont (care înlocuiesc transmiterea acestuia prin poștă). Una dintre ele este prin intermediul Raiffeisen Online, numai în cazul, evident, în care aveți seviciu activ – dar acest lucru este și acum gratuit. Cineva vrea extrasul prin poștă trebuie să plătească 3 lei pe lună.

Raiffeisen România a avut în 2013 un profit net de 104 milioane de euro, în creştere cu 18% faţă de 2012, conform Agerpres.
Românii par o vacă de mult pentru austrieci, care au pierderi importante în alte țări din regiune. Criza din Ucraina şi modificările legislative din Ungaria ar urma să provoace grupului bancar austriac Raiffeisen Bank International pierderi de peste 500 milioane de euro în acest an, a declarat directorul general de la RBI, Karl Sevelda, într-un interviu acordat cotidianului austriac 'Kurier', la finalul lunii decembrie 2014. 'În Ucraina ne aşteptăm la deprecieri de active între 500 şi 600 de milioane de euro. Sunt foarte sceptic cu privire la evoluţia economiei ucrainene', a spus Karl Sevelda.

Pe lângă criza din Ucraina, Raiffeisen Bank International se aşteaptă la probleme şi în Ungaria, unde divizia RBI ar urma să înregistreze pierderi de peste 100 milioane de euro din cauza noilor legi privind creditele bancare.

'În următorul an, mă aştept însă la o relaxare a situaţiei, având în vedere că Guvernul ungar şi-a atins obiectivul de a avea peste jumătate din sectorul bancar în mâinile investitorilor ungari', a spus Sevelda.

În schimb, divizia din Rusia a Raiffeisen nu se confruntă cu dificultăţi şi ar urma să înregistreze şi în acest an 'rezultate excelente', a spus Sevelda. Cu toate acestea, el a recunoscut că scăderea preţului petrolului şi deprecierea rublei ar putea conduce la creşterea numărului de credite cu probleme, ceea ce ar putea afecta divizia din Rusia a RBI.

Foto: http://www.private-broker.ro/
 
jooble.org