Bilanțul atacului de la Charlie Hebdo: 12 morți, printre care opt jurnaliști, și 11 răniți. Reacții ferme în Europa și SUA

Bilanțul atacului de la Charlie Hebdo: 12 morți, printre care opt jurnaliști, și 11 răniți. Reacții ferme în Europa și SUA(692)


Atentatul comis miercuri la sediul săptămânalului Charlie Hebdo din Paris s-a soldat cu 12 morți, dintre care opt jurnaliști, și 11 răniți, patru dintre ei fiind în stare gravă, a anunțat miercuri seară procurorul general al Franței, François Molins, citat de AFP.


Foto: (c) SCANPIX DENMARK/ REUTERS

Atacatorii strigau ''Allah akbar!'' și ''afirmau că vor să îl răzbune pe profetul'' Mahomed, a confirmat Molins.

Printre cei uciși se numără caricaturiștii Cabu, Charb, Tignous și Wolinski, extrem de cunoscuți în Franța.

Charb, alias Stéphane Charbonnier, în vârstă de 47 de ani, ocupa postul de director al publicației după plecarea lui Philippe Val în 2009. El a mai lucrat la publicațiile L'Echo des Savanes, Télérama, Fluide Glacial și L'Humanite.

Cabu, 76 de ani, care a lucrat pentru periodice ca Rock&Folk, La Grosse Bertha, Le Figaro, Le Monde și Hara-Kiri, a publicat numeroase albume, printre care Le Grand Duduche, L'Ennemi intérieur și Mon boeuf.

Tignous colabora cu publicațiile Charlie Hebdo și cu Fluide Glacial, iar Wolinski, 80 de ani, mai lucrase la publicațiile Action, L'Humanité, Le Nouvel Observateur și Paris Match.

Atacul de miercuri de la Paris a provocat o reacție imediată a autorităților franceze cu o întărire a măsurilor de securitate în regiunea pariziană. Ministrul de interne francez, Bernard Cazeneuve, a vorbit despre implicarea a trei atacatori în atentatul de la sediul publicației Charlie Hebdo.

Atacul a fost urmat de reacții ferme de condamnare în Europa și în afara acesteia.

"Întreaga Casă Albă este solidară cu familiile celor care au fost uciși și răniți în acest atac", a declarat Josh Earnest, purtător de cuvânt al președintelui american Barack Obama, citat de postul MSNBC. "Înalți responsabili de la Casa Albă sunt în contact strâns cu omologii lor francezi (...) SUA sunt pregătite să colaboreze cu autoritățile franceze pentru a le ajuta să desfășoare ancheta", a adăugat el.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a condamnat la rândul său atacul, 'considerându-l un act intolerabil, o barbarie'.

"Sunt profund șocat de atacul brutal și inuman care a lovit sediul Charlie Hebdo. Este un act intolerabil, o barbarie care ne privește pe toți, atât ca ființe umane, cât și ca europeni", a reacționat Juncker, citat într-un comunicat.

Și Spania a condamnat atacul, considerându-l ''un act terorist infam și laș''. "Am primit cu oroare vestea privind actul terorist infam și laș comis astăzi asupra sediului săptămânalului francez Charlie Hebdo la Paris", a precizat guvernul spaniol într-un comunicat.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat atacul de la Paris, considerându-l un 'atentat abominabil'.

Premierul britanic David Cameron a declarat că atacul este unul 'revoltător' și și-a exprimat solidaritatea cu Franța în lupta împotriva terorismului.

"Crimele comise la Paris sunt revoltătoare. Suntem alături de poporul francez în lupta împotriva terorismului și pentru apărarea libertății presei", a declarat premierul britanic, într-un mesaj difuzat pe Twitter. 

Sursa: Agerpres.ro
jooble.org