PESTE PUȚIN TIMP. IPS Teodosie va arunca trei cruci în Dunăre(718)


Astăzi, la ora 13.30, Arhiepiscopul Tomisului va fi prezent la schitul „Podromița”, situat lângă localitatea Hârșova, schit ce are ca hram secundar „Botezul Domnului”. De aici preoții și credincioșii, împreună cu Arhiepiscopul Tomisului, vor pleca în procesiune la malul Dunării (Căpitănia Hârșova), unde va fi săvârșită slujba de Sfinţire Mare a apei (ora 14.00), apoi ierarhul va arunca 3 cruci în apa Dunării, iar un grup de tineri curajoși le va recupera.

Inițial slujba Aghiasmei Mari se făcea în Ierusalim, unde se păstra amintirea Botezului Mântuitorului, de aici s-a răspândit în Antiohia, Constantinopol și Asia Mică. Vorbind despre importanța Bobotezei, Sf. Simeon al Tesalonicului apreciază că, în această zi, nu se face doar reînnoirea Botezului Domnului, ci și a Harului primit de fiecare dintre noi la Botezul.

Marți, 6 ianuarie, începând cu ora 8.30, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din Constanța, iar de la ora 11.30, cei prezenți la slujbă vor merge în tradiționala procesiune până pe faleza Cazinoului, unde ierarhul Tomisului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, va oficia Slujba de Sfinţire Mare a apei, la sfârșitul căreia arhiepiscopul va arunca 3 cruci în apele mării.

Marți seară, începând cu ora 17.00, IPS Teodosie va oficia slujba Vecerniei la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Constanța (zona Cora).

Miercuri, 7 ianuarie, începând cu ora 8.45, IPS Teodosie va oficia Sfânta Liturghie la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Techirghiol (str. Plantelor, nr. 3, lângă Grădinița nr. 2). La această biserică, marți seară vor fi aduse moaștele Sfinților Zotic, Atal, Camasie și Filip și vor rămâne spre închinare până la sfârșitul Sfintei Liturghii.

Biserica a rânduit ca a doua zi după Botezul Domnului să fie cinstit Sfântul Ioan Botezătorul, cel care a turnat apă, la Botezul în apele Iordanului, pe creștetul Mântuitorului. Sf. Ioan Botezătorul este cel mai mare proroc al Vechiului Testament și Înaintemergător al Domnului, pentru că a anunțat venirea lui Mesia, pregătind poporul să-L întâmpine.
 
jooble.org