CLASAMENT. Cât de bogați sunt constănțenii, în comparație cu locuitorii altor orașe din lume

CLASAMENT. Cât de bogați sunt constănțenii, în comparație cu locuitorii altor orașe din lume(777)


Un clasament interesant, care arată cât de bogați/săraci sunt constănțenii, în comparație cu locuitorii altor orașe de pe glob, a fost publicat recent pe un site de specialitate.

Astfel, numbeo.com, care culege date despre costul vieții din sute de orașe, a realizat un top al celor mai scumpe și mai ieftine locuri unde se poate trăi, în funcție de diferite categorii. Una dintre aceste categorii este ”puterea locală de cumpărare”. Aceasta arată câte bunuriși servicii își poate cumpăra o persoană care câștigă salariul mediu într-un oraș. ”Dacă puterea de cumpărare locală este 40, aceasta înseamnă că locuitorii orașului care câștigă salariul mediu își pot permite s cumpere cu 60% mai puține bunuri și servicii decât locuitorii din New York care câștigă un salariu mediu”, spun editorii site-ului.

Constanța se află pe locul 407 dintr-un număr de 460 de orașe monitorizate în ceea ce privește puterea de cumpărare locală. Un constănțean cu salariu mediu își permite să cumpere numai 32,69% din bunurile și serviciile pe care le cumpără un locuitor din New York.

Mai bine decât constănțenii trăiesc locuitorii din unele țări considerate în lumea a treia sau din altele pe care mulți români le consideră mai sărace. Printre acestea se numără Lahore, Pakistan; Bogota, Columbia; Skopje, Macedonia; Guatemala City, Guatemala; Cali, Columbia; Lagos, Nigeria; Minsk, Belarus; Indore, India; Novi Sad, Serbia; Quito, Ecuador; Medelin, Columbia; Plovdiv, Bulgaria; Maputo, Mozambic; Bagdad, Irak. Pe listă se regăsesc mai multe orașe din India, Libia, Bulgaria, Uruguay, Lituania, Bosnia Herțegovina, Rusia, Jamaica, Estonia și chiar Sudan.

Cea mai mare putere de cumpărare din lume o au, în ordine, locuitorii din Ann Arbor, SUA (249,59%); Berna, Elveția (178,90%) și Dallas, SUA (160,43%). Pe ultimele locuri ale clasamentului să găsesc orașele Caracas, Venezuela (9,73%); Port Moresby, Papua Noua Guinee (8,08%) și Havana, Cuba (1,52%).
jooble.org