ULTIMA ORĂ. IARNĂ GREA în Constanța(649)


În urma actualizării situației meteorologice la ora 14.00, la nivelul județelor Constanța și Tulcea precipitațiile s-au transformat în ninsoare și temperaturile au scazut accentuat. A nins viscolit la Hârșova, Cernavoda și Tulcea. Cantitatea maximă de apă a fost de 15 l/mp la Tulcea, iar stratul de zăpadă maxim a fost de 10 cm la Tulcea. Vântul a prezentat intensificări susținute. Rafala maximă a atins 97 km/h (la staţia meteorologică Sulina, jud. Tulcea). Cu totul izolat s-a semnalat polei. Potrivit Centrului Meteorologic Regional Dobrogea, în următoarele ore precipitaţiile vor fi sub formă de ninsoare slabă și se vor semnala pe arii restrânse. Vântul va prezenta intensificări susținute. Rafala maximă va depăşi izolat 70 – 80 km/h.


Situația la nivelul drumurilor naționale

La nivelul județului Constanța, la ora 14.30 se înregistra următoarea situație:
Sectorul de drum DN 22A km 64+600 – 86+200 (Hârșova-Saraiu) a fost închis din cauza fenomenelor meteo nefavorabile (viscol și zăpadă, vizibilitate foarte redusă).
Pe următoarele drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă: DN 2A, DN 3C, DN 22, DN 39, DN 39E, DN 39B, C, D, DN 38, DN 22 C, DN 3, A2 și A4.
Pe drumurile naționale aferente județului Constanța se acționează cu 20 de utilaje și 42 de material antiderapant. Pe A2 și A4 se acționează cu 6 utilaje și 42 de tone de material antiderapant.

Situația la nivelul drumurilor județene

Circulația pe drumurile județene se desfășoară în condiții de iarnă. Carosabilul pe zonele Băneasa și Hârșova a fost acoperit cu polei pe unele tronsoane iar vântul puternic a împiedicat acționarea cu utilaje. Pe zona Cuza Vodă-Topraisar și Tariverde din cauza temperaturilor în scădere circulația se desfășoară cu dificultate motiv pentru care drumarii avertizează șoferii să fie atenți la trafic.
La nivelul județului Constanța Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri acționează cu 44 de utilaje, 120 de angajați împrățtiind 450 de tone de material antiderapant.

Alte aspecte
Din cauza vântului foarte puternic, au fost suspendate manevrele în toate porturile inclusiv pe Canalul Dunăre – Marea Neagă.
La nivelul localităţilor Ostrov, Bugeac şi Almalău a fost întreruptă parţial alimentarea cu energie electrică, aceasta fiind reluată în scurt timp. De asemenea, 2 echipaje de la S.C. ENEL S.A. au acţionat în localităţile Oltina şi Lipniţa (sat Carvăn) pentru remedierea defecţiunilor privind furnizarea curentului electric.
În vederea analizării situației pentru luarea măsurilor ce se impun la nivelul județului Constanța, domnul Subprefect Mustafa Levent Accoium i-a convocat astăzi pe membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență unde s-a stabilit ca fiecare structură cu responsabilități să acționeze cu promptitudine, și, totodată s-a solicitat să existe un flux informațional permanent între instituții pentru a interveni cât mai repede atunci când situația o impune.

Forțe de ordine implicate

În acest moment sunt angrenaţi aproximativ 430 de poliţişti, jandarmi şi pompieri, dar şi reprezentanţi ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, cu aprozimativ 110 mijloace de intervenţie.

Recomandări

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, transmit cetăţenilor câteva recomandări privind comportamentul ce trebuie adoptat în perioada următoare:
- Informaţi‐vă permanent despre condiţiile atmosferice transmise prin intermediul mass-media;
- Fiţi pregătiţi pentru a rezista acasă – pregătiţi rezervă de alimente, apă, combustibil şi asiguraţi‐vă mijloace diferite pentru încălzit şi preparat hrana;
- Pregătiţi mijloacele de iluminat independente de reţeaua electrică;
- Păstraţi la îndemână unelte pentru degajarea zăpezii;
- Evitaţi absolut orice fel de călătorie dacă nu este absolut necesară;
- Dacă este necesar să plecaţi, luaţi‐vă articole de îmbrăcăminte groasă;
- Interesaţi‐vă de starea drumurilor;
- Dacă plecaţi cu maşina, asiguraţi‐vă că este echipată cu lanţuri pentru zăpadă, lopată, cablu de remorcare, că are suficient combustibil şi asiguraţi‐vă că ştie cineva pe ce rută vă deplasaţi;
- Dacă rămâneţi blocat în trafic, încercaţi să scoateţi autovehiculul de pe partea carosabilă pentru a facilita intervenţia mijloacelor de deszăpezire;
- Dacă mijlocul de transport se strică, nu intrati în panică. Păstraţi‐vă calmul, apelaţi numărul unic de urgenţă 112, aprindeţi luminile şi aşteptaţi ajutorul echipelor de intervenţie. Dacă sunteţi în afara localităţilor, legaţi o bucată de pânză colorată de antena maşinii pentru a fi vizibili în timpul viscolului;
- Nu părăsiţi mijlocul de transport pentru a cere ajutor, deoarece vă puteţi rătăci;
- În localităţi nu parcaţi autovehiculele pe străzi. Încercaţi, pe cât posibil, să le scoateţi de pe partea carosabilă.
 
jooble.org