IPS Teodosie: ”Când te incriminează cineva fără să fii vinovat îți face un mare bine. Cel mai incriminat din neamul omenesc a fost mântuitorul Isus Hristos”

IPS Teodosie: ”Când te incriminează cineva fără să fii vinovat îți face un mare bine. Cel mai incriminat din neamul omenesc a fost mântuitorul Isus Hristos”(1957)


IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu mai este cercetat penal de către DNA. Acesta a precizat că DNA Constanța a decis, săptămâna trecută, scoaterea sa de sub urmărirea penală.

”Dosarul a fost închis, apoi a fost revizuit. Din ce am înțeles, a fost o revizuire a tuturor cazurilor dinainte, pentru că noul procuror a dorit să revizuiască tot ce a fost înaintea lui”, a precizat IPS Teodosie. Acesta a precizat că a primit ”fraza ideală”: scoaterea de sub urmărirea penală. Alături de el au fost scoase de sub urmărire penală și celelalte persoane cercetate în dosar.


”Când te incriminează cineva fără să fii vinovat îți face un mare bine. Cel mai incriminat din neamul omenesc a fost mântuitorul Isus Hristos”, a spus acesta.

Referitor la imaginile apărute cu el, în care primea bani, IPS a precizat: ”Imaginile nu erau cele care să incrimineze ceva. Era interpretarea lor. Când s-a primit niște bani s-a dat chitanță pe loc, și factură, că ei au spus că vor să facă o donație. Este o incriminare dacă face cineva o donație? Eu în fiecare zi primesc donații la biserică. Suntem vinvoați că primim donații? Nu. Este lege aceasta. Au transformat donația, interpretând-o drept mită. Care e mita în donație? Nu vedeți ce artificii? Donația e mită, că vreau să ofer ceva ca dar pentru biserică, pentru Dumnezeu? Este o vinovăție: Nu e nici pentru cel ce oferă, nici pentru cel ce primește?”, a precizat IPS Teodosie.

Acesta a afirmat că nu se simte afectat de dosarul DNA. ”M-ar fi afectat dacă aș fi simțit că am făcut o nelegiurie. Câtă vreme nu era nimic material care să mă incrimineze, de ce să mă afecteze? Pot să fiu acuzat zilnic de orice, dacă nu mă simt vinovat și nu există un probatoriu mă simt cel mai liber și cel mai fericit că pot să fiu acuzat pe nedrept”, a spus acesta.
”Eu nu vreau să incriminez pe nimeni. A fost o părere, o înscenare, ce a fost, ei răspund, e conștiința lor. Nu s-a produs nicio infracțiune,” a mai spus arhiepiscopul Tomisului.
Acesta a mai spus că nu se va îndrepta spre cei de la care a pornit ancheta. ”Să-mi mângâi orgoliu? Să spun ”mi-a stricat imaginea?”, a comentat acesta.


Decizia de scoatere de sub urmărirea penală vine ca o surpriză, pentru că pe 12 septembrie 2014, procurorii i-au spus arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie că este acuzat de luare de mită şi instigare la fals intelectual, fiind suspectat că a primit 850 de euro de la o persoană, pentru a o ajuta să se înscrie la Facultatea de Teologie din Constanţa, potrivit DNA.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat, într-un comunicat de presă, că Teodosie Petrescu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Univesitatea"Ovidius" Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, este urmărit penal pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual. În acelaşi dosar este urmărit penal şi Bogdan Florin Chiriluţă, inspector de protocol la Arhiepiscopia Tomisului, pentru complicitate la luare de mită. Procurorii le-au adus la cunoştinţă celor doi acuzaţiile şi le-au spus că au calitatea de suspect în acest dosar.

Potrivit procurorilor, în luna martie 2009, Teodosie Petrescu, decan al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Univesităţii "Ovidius" Constanţa şi arhiepiscop al Tomisului, ar fi primit de la o persoană, denunţătoare în cauză, suma de 850 de euro, prin intermediul lui Bogdan Florin Chiriluţă, precum şi promisiunea unui împrumut de 5.000 de euro.

IPS Teodosie ar fi promis, în schimbul banilor, că îl va ajuta pe denunţător să se înscrie ca student la Facultatea de Teologie şi apoi să fie hirotonisit ca preot, susţin procurorii.
"Totodată, suspectul Petrescu Teodosie i-a cerut unei persoane din anturajul său să întocmească o recomandare şi o comunicare antedatate, cu data 10.09.2008, necesare pentru înscrierea persoanei denunţătoare la cursurile facultăţii, în sesiunea septembrie 2008, iar persoana care a redactat actele a primit, în schimbul acestor servicii, suma de 400 de lei şi o sticlă de băutură alcoolică", a precizat DNA.

Procurorii au mai arătat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de o altă persoană.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a declarat, la ieşirea de la DNA, că a fost audiat în dosarul în care a mai fost cercetat pentru că ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie, în 2009, la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa.

Avocata arhiepiscopului Tomisului, Maria Vasii, a declarat că IPS Teodosie nu este vinovat, însă anchetatorii au stabilit că există date şi indicii noi în acel dosar, care au dus la infirmarea soluţiei iniţiale şi la redeschiderea cauzei.

În iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar deschis în urma unei investigaţii jurnalistice, care a relevat anumite practici în modul de înscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanţa. Dosarul a ajuns la Parchetul instanţei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanţa, după ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat că ierarhul face parte din înaltul cler al Bisericii Ortodoxe Române, astfel că atrage competenţa procurorilor PICCJ de investigare a acuzaţilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie.

Ulterior, procurorii Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie au început urmărirea penală faţă de IPS Teodosie, pentru luare de mită şi instigare la fals intelectual, iar faţă de preoţii Bogdan Chiriluţă şi Emil Brăescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mită şi, respectiv, pentru fals intelectual.
Conform Parchetului Tribunalului Constanţa, în luna martie 2009, deşi trecuseră şase luni de la începerea anului şcolar, în schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferită suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat înscrierea, pe bază de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "România Liberă", fiind ajutat în acest sens de către inspectorul Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu.
Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a făcut plângere la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva deciziei de începere a urmării penale în cazul său.
În septembrie 2009, Secţia de urmărire penală şi criminalistică din Parchetul instanţei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luată întrucât Teodosie a comis faptele în calitate de decan al Facultăţii de Teologie, şi nu în calitate de înalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Române.
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri