Mihai Lupu: ”La ceas aniversar să ne reamintim de unul dintre promotorii României Mari: Ion I.C. Brătianu”

Mihai Lupu: ”La ceas aniversar să ne reamintim de unul dintre promotorii României Mari: Ion I.C. Brătianu”(711)


Deputatul PNL de Constanța Mihai Lupu a susținut o declarație politică în care elogiază pe unul dintre promotorii României Mari: Ion I.C. Brătianu. Redăm mai jos textul integral al declarației.


Doctrina liberală pleacă de la postulatul ca libertatea nu e doar un lux sau un adaos în viața omului, ci ea îl definește pe individ. Libertatea ne îngăduie sa facem orice, dar asumându-ne însă și riscurile respective. Libertatea nu impune restricții, ci face apel la rațiune, așadar și la oportunitate. Cu toate acestea Ion .I.C. Brătianu și-a dorit înfăptuirea Marii Unirii mai mult decât orice român, aflându-se în fruntea unui guvern liberal care a luat decizii importante în momentele cheie din al Doilea Război Mondial, cum ar fi păstrarea neutralității și apoi renunțarea la ea, în anul 1916, pentru refacerea României Mari, condiții negociate de acest uriaș om politic.

Filofrancez, inginer cu diplomă la Paris, promotor al reformării statului într-unul modern, democratic, prin inițierea legii electorale, a reformei agrare, precum și a multor altor modificări la Constituția din 1923, toate acestea au creionat un erou politic prin a cărui multiplicare țara noastră ar fi fost una cu adevărat competitivă, de top. Nu doar simțirile profund democratice ale lui Brătianu au stat la baza reformării statului modern, ci și abilitățile excepționale ale acestuia de negociere în cadrul Conferinței de la Paris ce marca sfârșitul Primului Război Mondial, unde Ionel Brătianu a speculat pericolul bolșevic din est, creând astfel premisele refacerii statului românesc într-unul puternic, prin cererea și câștigarea drepturilor asupra Transilvaniei, Crișanei, Maramureșului și o parte a Banatului.

Partidul Național Liberal a comemorat, la sfârșitul lunii noiembrie a.c., 87 de ani de la dispariția lui Ionel Brătianu și îl recunoaște ca fiind unul dintre liderii marcanți ai României dat fiind statul modern în care ne regăsim astăzi, stat cu o organizare centralizată, înfăptuită în anul 1925 sub conducerea unui guvern liberal și pur democratic, o organizare care stă la baza României moderne de astăzi.

Este lesne de înțeles că avem cu toții o conștiință și o memorie care trebuie să ne trimită tot timpul în trecut, la reperele istoriei noastre, în care trebuie sa existe mereu un loc special rezervat pentru un mare om precum Ionel Brătianu, sub a cărui oblăduire România a trăit o perioadă strălucitoare pentru istoria sa, cu reforme marcante înfăptuite cu ajutorul, Partidul Național Liberal, partid care își merită și astăzi, pe deplin, un loc pe prima scenă politică a țării.
 
jooble.org