Cum au comemorat tătarii din Constanța 69 de ani de la deportarea în Siberia

Cum au comemorat tătarii din Constanța 69 de ani de la deportarea în Siberia(1438)


Aproape 100 de tătari din România au participat la Simferopol, la manifestările prilejuite de împlinirea a 69 de ani de la tragicele evenimente din 18 mai 1944, când tătarii au fost deportaţi de Stalin în Siberia şi în alte regiuni ale fostei URSS. De menţionat este faptul că cei mai mulţi dintre membrii delegaţiei din România de anul acesta s-au aflat în premieră în Crimeea (Ucraina).
Delegaţia, condusă de preşedintele Uniunii Democrate a Tătarilor Turco – Musulmani din România, Gelil Eserghep, a plecat spre Crimeea (Ucraina) în dimineaţa zilei de 16 mai, ei revenind la Constanţa marţi, 21 mai.


În acest interval de timp, membrii delegaţiei din România au participat atât la mitingul organizat în Piaţa Centrală din Simferopol, alături de peste 45.000 de tătari din Crimeea, dar şi din alte colţuri ale lumii, dar au vizitat şi câteva obiective istorice precum Palatul Hanilor Crimeeni din Bahcesaray şi Palatul Livadia. De asemenea, membrii conducerii UDTTMR au fost oaspeţii liderului Mişcării Naţionale a Tătarilor Crimeeni, Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, în cadrul întrevederii, preşedintele Gelil Eserghep, aflat pentru prima dată în vizită oficială în Crimeea (Ucraina), punând accent pe consolidarea relaţiilor dintre tătarii din România şi cei din Crimeea. Gelil Eserghep a propus ca un prim pas pentru strângerea legăturilor dintre cele două comunităţi să fie semnarea unor protocoale oficiale între Radio Meydan şi Radio T şi susţinera învăţării limbii tătare în România printr-un parteneriat între Universitatea din Simferopol, UDTTMR şi Universitatea „Ovidius” din Constanţa, prin care profesori de la universitatea crimeeană să predea limba tătară în cadrul instituţiei de învăţămân superior constănţene. Preşedintele UDTTMR a mai avut întrevederi cu preşedintele Congresului Mondial al Tătarilor, Refat Chubarov, cu reprezentanţi ai Universităţii din Simferopol şi ai Radio Meydan. În ultima seara, liderii UDTTMR au participat la o cină de lucru organizată de liderii tătarilor crimeeni şi ai Congresului Mondial.


La mitingul din Piaţa Centrală din Simferopol, preşedintele Gelil Eserghep a adresat celor peste 45.000 de participanţi un mesaj din partea tătarilor din România.
„Aduc aici salutul tătarilor din România. Vă mulţumesc pentru că pentru prima dată în viaţă am în faţă atâţia tătari adunaţi la un loc şi am ocazia să le vorbesc, iar pentru asta îi mulţumesc lui Allah pentru privilegiul de a trăi acest moment. Sunt prezent aici atât în calitatea mea oficială de preşedinte al UDTTMR, organizaţie care îi reprezintă pe tătarii din România, dar şi în nume personal, ca urmaş al unui tătar plecat de pe aceste meleaguri. Asemenea tuturor tătarilor care au părăsit Crimeea forţat în 1944, bunicul bunicului meu, care s-a stabilit în România, a plâns şi el după patria mamă şi şi-a dorit nespus până în ultima clipă a vieţii să mai ajungă măcar o dată aici. Iată că astăzi, cu ajutorul lui Allah, eu reuşesc să împlinesc visul lui şi al altor tătari ca el, acela de a vedea locurile natale. Astfel că, mă bucur nespus că mă aflu aici şi că pot să vă spun că voi, tătarii din Crimeea, aveţi un loc aparte în istoria mondială. Niciun alt popor deportat nu s-a mai întors la locurile natale cu dorinţa de a lua totul de la zero, să-şi recapete istoria, pământurile şi tot ce a aparţinut odinioară tătarilor. Voi v-aţi întors în patria mamă de bună voie şi fără ajutorul cuiva, fără a avea vreun alt stat sprijin şi pentru asta meritaţi toată consideraţia noastră şi personal o să mă rog mereu pentru voi. Eu sunt numai liderul tătarilor din România, dar voi îl aveţi aici pe Mustafa Abdulcemil Kirimoglu, cel căruia îi datorăm faptul că noi toţi suntem astăzi strânşi aici. În urmă cu 69 de ani, trupele lui Stalin nu au ţinut cont de nimic când i-au deportat pe tătari, nu s-a făcut nicio diferenţă atunci între cei care erau de stânga sau de dreapta, toţi fiind luaţi la grămadă, urcaţi în vagoane şi trimişi departe de locurile natale, iar în memoria tuturor celor de atunci noi avem datoria să rămânem uniţi”, a transmis preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, celor peste 45.000 de tătari aflaţi la mitingul din 18 mai în Piaţa Centrală din Simferopol.
Alături de preşedintele UDTTMR, Gelil Eserghep, din delegaţie au mai făcut parte şi deputatul uniunii, Varol Amet, prim-vicepreşedintele Samir Menan, vicepreşedintele Nagi Gelal şi preşedinta Organizaţiei de Femei a UDTTMR, Urfet Nubin.
jooble.org