Un italian, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius

Un italian, Doctor Honoris Causa al Universității Ovidius(619)


La propunerea Facultății de Inginerie Mecanică, Industrială și Maritimă, Senatul Universității „Ovidius” din Constanța acordă înaltul titlu de Doctor Honoris Causa profesorului DAVIDE BIGONI, de la Universtatea de Trento, Italia. Festivitatea va avea loc în data de 3 decembrie, de la ora 12.00, la Sala Senatului (Campusul Universitar, Aleea Universității nr.1, et.1).

Totodată, prof.univ.dr.ing. Davide Bigoni va susține conferința „Theory vs. Experiments in Nonlinear Solid and Structural Mechanics”, precum și lansarea cărții „Nonlinear Solid Mechanics – Bifurcation Theory and Material Instability”, apărută la Cambridge University Press. Manifestarea va avea loc pe data de 2 decembrie, de la ora 12.00, în sala AB1 (sediul din B-dul Mamaia nr. 124, Clădirea Bibliotecii Virtuale, parter).

Profesor universitar doctor inginer DAVIDE BIGONI este un ilustru reprezentant al şcolii de inginerie mecanică. O particularitate a demersului său de cercetare o reprezintă viziunea mai largă în abordarea problemelor de mecanica solidelor și structurilor, ca o combinație a modelării matematice, cu simularea numerică și validarea experimentală.

În studiile sale sunt utilizate instrumente avansate de matematică: teoria potențialilor complecși, tehnici de omogenizare, ecuații integrale și analiza asimptotică. Activitatea de cercetare a domniei sale reprezintă dezvoltarea unui domeniu de frontieră al știintei, prin introducerea unei noi perspective în abordarea fenomenului de perturbație și instabilitate materială în Mecanica Solidelor, prin explicarea comportamentelor materiale sau prin descoperirea unor noi fenomene, cum ar fi, de exemplu, flambajul în tensiune, fenomenul flutter indus de frecare, inventarea unui nou ansamblu „scară - braț” sau unui nou acuator de torsiune.

Profesorul Davide Bigoni a avut colaborări cu industria, fiind puternic motivat de a descoperi noi soluții inovatoare și de a implementa rezultatele cercetărilor domniei sale pentru a mări productivitatea. Astfel, în ultimii trei ani, a câștigat 3 contracte de mixte de cercetare, având ca parteneri mediul academic și industria din UE, precum și renumitul ERC Advanced Grant „Instabilities ERC-2013-ADG-340561-INSTABILITIES”. Profesorul Davide Bigoni a format şi a îndrumat numeroase generaţii de studenți sau cercetători, acordând credit profesional şi valorizând tinerii aflaţi la început de drum, atât în cariera de cercetare ştiinţifică, cât şi în cea didactică.

În prezent, este profesor titular la Universitatea Trento și Directorul grupului de Mecanica Solidelor și a Structurilor - cel mai renumit din Italia și printre cele mai puternice din lume.
 
jooble.org