Hramul Mănăstirii Peștera Sfântul Apostol Andrei

Hramul Mănăstirii Peștera Sfântul Apostol Andrei(870)


Duminică, 30 noiembrie, este ziua în care poporul român îl cinstește pe Sf. Andrei, Ocrotitorul României și primul Apostol al Mântuitorului, care a adus cuvântul Evangheliei pe pământul Dobrogei de astăzi.


Astfel, de la ora 9.00, la Mănăstirea Peștera Sf. Ap. Andrei (localitatea Ion Corvin), IPS Teodosie, împreună cu un sobor de episcopi, va oficia Sf. Liturghie. La invitația ierarhului tomitan au răspuns 12 ierarhi din cinci țări.


Începând cu ora 17.00, pe scena Casei de cultură din Constanța va avea loc concertul tradițional de colinde. Vor participa corala „Armonia”, grupul bizantin „Sfântul Vasile cel Mare”, corala „Teodoxa”, corala „Mihail Vulpescu” a protoieriei Călărași, corul de copii „Bell canto” al școlii gimnaziale nr. 39 (Constanța), corul de copii al centrului cultural „Theodor Burada” (Constanța), corul școlii generale nr. 1, Eforie Nord. Intrarea este liberă.

Sfântul Apostol Andrei s-a născut în Betsaida, localitate aflată pe malul lacului Ghenizaret din Galileea, şi este fratele Sfântului Apostol Petru. Petru și Andrei au renunțat la îndeletnicirea de pescari, i-au urmat lui Hristos și, după Învierea Domnului, au devenit „pescari de oameni”. Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia în ţinuturile Bitiniei, Traciei, Macedoniei şi Sciţiei Minor, adică Dobrogea de astăzi, în cetăţile Tomis, Callatis şi Histria. De aceea este cunoscut drept „apostolul românilor”.
La aproximativ 80 de kilometri de Constanța, în apropierea localității Ion Corvin, se află peștera în care s-a adăpostit Sfântul Apostol Andrei. Aici, la Betleemul neamului românesc, vin în fiecare an mii de credincioși spre a-l cinsti pe Sfântul Apostol Andrei.
Conform istoricilor bisericești, Sfântul Apostol Andrei a fost martirizat în cetatea Patras, din Grecia de astăzi, prin răstignire, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, numită „crucea Sfântului Andrei”.
 
jooble.org