Țiganiada de la Lidl și Kaufland

Țiganiada de la Lidl și Kaufland(704)


Parcările marilor magazine din Constanța au fost împânzite de țigani. Vin la cerșit sau la împins căruțul de cumpărături la locul lui, pentru a recupera fisa 50 de bani.

Seara trecută, magazinul Lidl de pe strada Baba Novac era plin. Circa 20 de țigani, de mai multe vârste, femei, bărbați și copii, își împărțiseră rolurile. Unii cerșeau nestingheriți la intrare, alții alergau în parcare, pe la mașini, pentru a le cere șoferilor coșurile, alții ascultau manele de pe un telefon mobil. Murdare din cap până în picioare, dar cu ceva bănuți câștigați, două fete au intrat în magazin pentru a-și cumpăra o sticlă de suc, împărțită apoi cu toată gașca.

În tot acest timp, nici urmă de vreun paznic sau de vreun reprezentant al poliției locale sau naționale.

Același lucru, poate mai grav, se întâmplă la magazinul Lidl de pe bulevardul Brătianu, deci o zonă mai periferică a orașului. Și aici, găștile de țigani acționează nestingherite. În momentul în care văd femei singure, nu ezită să devină agresivi și să ceară bani sau măcar coșul. De multe ori, de teamă să nu fie atacate, acestea cedează.

Cazul Kaufland

Fenomenul acesta nu este însă specific magazinelor Lidl. L-am întâlnit și la Kaufland. Parcarea de aici a devenit practic a doua casă pentru țigani, care pot fi întâlniți aici jucând table, ca la ei în curte, sau cerșind. Părinții își trimit copiii la produs, iar aceștia aleargă printre mașini, fără să se asigure, riscul de accidente fiind extrem de mare.

Adminstratorii de la Kaufland au montat și un gard pentru a-i ține deoparte, fără succes însă. La Kaufland am văzut oameni de pază, dar rolul acestora este pur și simplu decorativ. Ei nu sunt în stare nici măcar să îi oprească pe taximetriști pe benzile de mers, nici atât să îi gonească pe țiganii, agresivi sau nu, din curtea magazinului.
jooble.org