Acestea sunt cele mai căutate școli din Constanța! Plus: calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare și la grădiniță

Acestea sunt cele mai căutate școli din Constanța! Plus: calendarul înscrierilor în clasa pregătitoare și la grădiniță(1810)


Toți copiii de grădiniță care se înscriu în clasa pregătitoare vor avea un loc. Este vorba despre circa 6.500, au declarat, ieri, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean. 80% dintre ei au fost înscriși de părinți în prima etapă, iar restul în etapa a doua. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare s-a desfăşurat în perioada 8 – 17 mai şi a fost destinată copiilor care fie nu au fost înscrişi în prima etapă, fie nu au putut fi repartizaţi pe locurile pentru care au optat părinţii (72 de copii). Opțiunile au fost făcute numai pentru acele unităţi de învăţământ unde au existat locuri disponibile. La nivelul judeţului Constanţa, după prima etapă de înscriere, au rămas 2.907 locuri: 2.893 – învăţământ tradiţional şi 14 locuri pentru învăţământ step by step (Şcoala Gimnazială Nr. 22 „I.C. Brătianu” din Constanţa). Chiar dacă mai pot apărea noi doritori, care au fost în imposibilitatea de a depune cereri, o mai pot face, a spus inspectorul şcolar pentru învăţământul primar, Mihaela Anghelescu. Peste câteva zile, pe 24 mai, se va afișa lista cu locurie care rămân libere.

Cele mai căutate școli pentru învățământul gimnazial sunt cele deja tradiționale: pe primul loc după numărul de înscrieri este Şcoala „Gheorghe Ţiţeica”, care este urmată de Şcoala „Mihai Viteazul”, Şcoala „Remus Opreanu”, Şcoala „Dan Barbilian”.

Se mai fac înscrieri și la grădiniță
În Constanța există 73 de grădinițe, dintre care 22 cu orar prelungit și 20 particulare. În total sunt aproape 19.500 de locuri. Înscrierile vor avea loc în perioada 13 mai -28 iunie 2013, conform următorului calendar: 13-24 mai 2013 – reînscrieri pentru copiii care sunt înscrişi în unitatea de învăţământ preşcolar respectivă în anul şcoalr 2012-2013; 27 mai – 28 iunie 2013 – înscrieri pentru copiii nou veniţi în unitatea de învăţământ preşcolară respectivă. Toate cererile vor fi primite, iar înscrierile se vor realiza cu respectarea criteriilor generale şi specifice elaborate de Ministerul Educaţiei Naţionale şi de către consiliile de administraţie ale unităţilor respective.

Criterii generale de înscriere la grădinițe cu program normal, potrivit ISJ, sunt următoarele: apropierea de domiciliu; existenţa fraţilor/ surorilor în grădiniţă; serviciul părinţilor/ al susţinătorilor legali este aproape de unitatea de învăţământ. Criteriile pentru grădinițele cu program prelungit sunt următoarele: apropierea de domiciliu; existenţa fraţilor/ a surorilor în grădiniţă; serviciul părinţilor/ susţinătorilor legali este aproape de unitatea de învăţământ; dovada locului de muncă a ambilor părinţi/ susţinători. ”Ordinea înscrierilor se va asigura, cu prioritate, prin cuprinderea copiilor de 5 ani la grupa mare, ulterior, vor fi înscrişi în ordine descrescătoare a grupelor de vârstă, copiii de 4 ani la grupa mijlocie şi de 3 ani la grupa mică. În cazul în care nu se ocupă toate locurile din grădinie până în data de 28 iunie 2013, programul de înscriere se poate prelungi, după caz, până în data de 15 septembrie 2013”, au precizat reprezentanții ISJ Constanța.

Inspectorul şcolar pentru învăţământul preşcolar, Irinela Nicolae, a precizat că părinții caută mai ales grădinițele cu program prelungit. S-a decis astfel, la nivelul ISJ, transformarea câtorva grupe din grădiniţele cu orar normal, din cel puţin şapte grădiniţe, în grupe cu orar prelungit. Pentru că nu se pot amenaja și bucătării, se va apela la catering.

 
jooble.org