S-a stricat vremea. Recomandările polițiștilor pentru șoferi

S-a stricat vremea. Recomandările polițiștilor pentru șoferi(667)


Având în vedere apropierea sezonului de iarnă 2014-2015, polițiștii constănțeni reamintesc tuturor conducătorilor de autovehicule regulile de bază cu privire la pregătirea autovehiculelor şi conduita în trafic.


Astfel pentru a evita efectele negative pe care sezonul rece le are asupra autovehiculelor, primele lucruri care trebuie avute în vedere sunt:
- verificarea sistemului de degivrare şi climatizare,
- verificarea sistemului de lumini, inclusiv cele pentru ceaţă,
- dotarea autovehiculelor cu anvelope specifice sezonului de iarnă, lanţuri antiderapante, săculeţi de nisip, lichid de parbriz specific temperaturilor scăzute, antigel.


Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, prevede, sancţionarea conducerii autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zãpadã, gheaţã sau polei, fãrã ca acesta sã fie dotat cu anvelope de iarnã, iar în cazul autovehiculului de transport marfã cu o masã totalã maximã autorizatã mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducãtorului auto, fãrã ca acestea sã fie echipate cu anvelope de iarnã pe roţile axei/axelor de tracţiune sau fãrã a avea montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante omologate.


Amenda pentru fapta menţionată mai sus este de la 9 la 20 puncte-amendă, respectiv între 810 şi 1.800 lei, iar sancţiunea contravenţională este însoţită şi de măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.

În ceea ce priveşte conduita pe timpul deplasărilor, poliţia rutieră vine în ajutorul conducătorilor de autovehicule cu următoarele recomandări:
- să adapteze permanent viteza de delasare la condiţiile de drum (carosabil umed sau acoperit cu gheaţă, zăpadă, polei),
- să folosească corespunzător atât sistemul de iluminare, semnalizare cât si cel de climatizare şi dezaburire,
- să păstreze în mers o distanţă suficientă pentru a preveni producerea unei coliziuni atunci când condiţiile de deplasare sunt nefavorabile,
- să nu se angajeze în efectuarea manevrei de depăşire în cazul în care vizibilitatea este scăzută,
- să nu bruscheze comenzile autovehiculului la schimbarea direcţiei de deplasare,
- să reducă viteza de deplasare în apropierea marcajelor pietonale şi să acorde prioritate de trecere pietonilor angajaţi în traversare.

 

 

 

   

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri