Un sirian, comandant al unei motonave, reţinut pentru contrabandă cu ţigări

Un sirian, comandant al unei motonave, reţinut pentru contrabandă cu ţigări(639)


La începutul lunii octombrie a.c., poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au iniţiat un complex de măsuri informativ-operative, în vederea destructurării unei grupări infracţionale specializată în contrabanda cu ţigări, coordonată de cetăţeanul sirian Abdul R., în vârstă de 51 ani, comandant al unei motonave.

Documentarea activităţii infracţionale a suspecţilor a fost realizată cu suportul de specialitate al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.

Astfel, în urma monitorizării s-a stabilit că cetăţeanul sirian achiziţiona ţigări de contrabandă din Istanbul şi le aducea în Portul Constanţa, de unde erau preluate de doi cetăţeni români, angajaţi ai unei societăţi comerciale. Poliţiştii de frontieră au extins verificările şi au stabilit faptul că romanii vindeau apoi ţigările într-o piaţă din Constanţa, pentru a obţine profit.

Astfel, în data de 20.10.2014, când nava Rania H a intrat în Portul Constanţa, s-a procedat la supravegherea activităţii comandantului navei şi a persoanelor suspecte.

În data de 22.10.2014, în urma documentării activităţii infracţionale a celor în cauză, poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, în cooperare cu ofiteri din cadrul I.G.I.–Serviciul Imigrări Constanţa şi ofiţeri specializaţi din cadrul Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au efectuat percheziţii în cinci locuri din municipiul Constanţa, fiind descoperită cantitatea totală de 45.440 ţigarete marca FAST RED şi L&M.

Totodată, la una dintre locaţii, care era reşedinţa comandantul motonavei, au fost depistaţi doi cetăţeni sirieni, M.A., de 38 ani şi M.H. de 32 ani, care nu deţineau documente legale de intrare în România.

În data de 23.10.2014, comandantul navei a fost reţinut pentru 24 de ore pe baza ordonanţei emise de procuror, urmând a fi prezentat astăzi, 24.10.2014, Judecătoriei Constanţa cu propunere de arestare preventivă.

În prezent se efectuează cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de contrabandă art. 270 alin 3 in lg. 86/2006, facilitarea şederii ilegale în România art. 264 alin 1 Cod Penal şi trecerea frauduloasă a frontierei de stat art. 262 Cod Penal. Prejudiciul cauzat statului prin punerea în vânzare a ţigaretelor de contrabandă descoperite a fost calculat la 250.000 lei.
jooble.org