Proiectil neexplodat găsit de muncitorii unei primării

Proiectil neexplodat găsit de muncitorii unei primării(525)


Un element de muniţie rămas neexplodat, din timpul conflictelor armate, a fost ridicat ieri de echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al judeţului Constanţa, pe timpul unei misiuni de asanare în satul Sibioara, din localitatea Lumina.

În timpul efectuării unor lucrări de racordare a localităţii la reţeaua de apă potabilă, muncitorii, din cadrul primăriei, au descoperit un element de muniţie şi au anunţat organele abilitate.

Membrii echipei pirotehnice s-au deplasat la faţa locului, au asanat zona şi au identificat un proiectil de artilerie exploziv de calibrul 76 milimetri. Muniţia a fost ridicată, transportată şi depozitată în condiţii de siguranţă, în vederea distrugerii.
Echipa pirotehnică a inspectoratului a desfăşurat, în acest an, 35 misiuni de asanare a teritoriului de muniţia rămasă neexplodată. În ciuda stării avansate de coroziune, muniţiile rămase neexplodate din timpul conflictelor armate pot fi încă active şi, manevrate necorespunzător, pot provoca adevărate tragedii. Neutralizarea şi distrugerea lor se execută numai de către specialiştii pirotehnicieni, care au pregătirea şi dotarea necesară pentru această misiune extrem de periculoasă.

De aceea, ISU reamintește cetăţenilor care se confruntă cu astfel de situaţii să anunţe imediat organele abilitate, prin numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi să respecte următoarele recomandări:
1. nu le atingeţi, nu le loviţi sau mişcaţi din locul în care au fost descoperite;
2. nu le introduceţi în foc;
3. nu încercaţi să demontaţi focoasele sau alte elemente componente;
4. nu ridicaţi, nu transportaţi şi nu introduceţi muniţiile în încăperi, locuinţe sau grămezi de fier vechi;
5. nu demontaţi şi nu predaţi la operatori economici specializaţi muniţii neexplodate în scopul valorificării ca deşeuri metalice;
6. nu folosiţi muniţiile pentru improvizarea diferitelor unelte sau ca ornamente;
7. în zona în care se presupune că ar exista muniţie neexplodată, nu permiteţi accesul, nu faceţi focul şi nu executaţi lucrări de îmbunătăţiri, săpat;
8. nu lăsaţi copiii să se joace cu aceste elemente de muniţie.
 




jooble.org