Peste o mie de amatori de vin din România, Bulgaria, Italia, Franţa, Turcia, Israel vin în Dobrogea

Peste o mie de amatori de vin din România, Bulgaria, Italia, Franţa, Turcia, Israel vin în Dobrogea(1108)


Dobrogea este cel mai vechi pământ al României, iar cele mai vechi vinuri şi cele mai vechi tradiţii vitivinicole de pe teritoriul ţării noastre sunt atestate tot în această regiune. Potrivit surselor istorice, vinul a fost introdus pentru prima dată acum 3000 de ani în Dacia de către greci, în momentul în care au sosit la Marea Neagră, în regiunea Dobrogei de azi.


Pe 18 octombrie, la Crama Domeniile Ostrov (jud. Constanţa) se va desfăşura cea de-a treia ediţie a Festivalului „Vinul Nou”, intenţia organizatorilor fiind aceea de a continua tradiţiile dionisiace începute încă din perioada antichităţii. Sunt aşteptaţi peste 1000 de participanţi din România, dar şi din Bulgaria (datorită imediatei vecinătăţi cu oraşul Silistra), Italia, Franţa, Turcia, Israel.


Festivalul va fi deschis cu o conferinţă de presă, urmând ca toată ziua să aibă loc spectacole de muzică folclorică şi pop. Astfel, ca muzică folclorică vor fi invitate Ansamblul Bărăganul, Ansamblul Borcea, Ansamblul Avlia - muzică aromână, alţi cântăreţi de muzică populară din Dobrogea, Lia Lungu, Mariana Birică, ansambluri de muzică populară din Bulgaria (RITAM, RETPO, CIAR). De asemenea, vor fi şi interpreţi de muzică pop, printre care amintim de Antonela Dima şi de actorul Răzvan Oprea.


Pe lângă toate sorturile de vin Ostrov, participanţii la Festivalul „Vinul Nou” vor degusta preparate tradiţionale româneşti, precum miei la proţap, tochitură, pastramă de capră şi mititei de casă, care rămân în tradiţia Domeniilor Ostrov. Participanţii, inclusiv staff-ul (printre care se numără proprietara Domeniilor Ostrov şi amfitrioana evenimentului, Oana Belu şi soţul ei, artistul şi pianistul Lucian Velciu), vor fi costumaţi în daci şi romani, precum şi în port popular. De asemenea, în cadrul festivalului va avea loc şi un târg de produse tradiţionale româneşti, care va reuni mai mulţi meşteri artizani.


Evenimentul va fi prezentat de către actorul şi artistul Răzvan Oprea şi jurnalistul şi consultantul în turism Traian Bădulescu (Innovation Travel). Festivalul se va încheia cu o cină câmpenească, dublată de spectacole şi concurs de karaoke. Printre invitaţi se vor număra Alteţele Sale Prinţul Paul de România şi Prinţesa Lia de România, Marian Neagu, directorul Muzeului Dunării de Jos din Călăraşi, Răzvan Ciucă, directorul Muzeului Vinului – Domeniile Ostrov, somelierii Marian Timofte şi George Ignat.
  
jooble.org