Grapini: „Suntem la o treime, faţă  de media europeană, la numărul de IMM – uri. Infiinţaţi firme noi!”

Grapini: „Suntem la o treime, faţă de media europeană, la numărul de IMM – uri. Infiinţaţi firme noi!”(1176)


Ministrul Maria Grapini se simte, în mod evident, mai în largul său printre întreprinzătorii din industria textilelor şi pielăriei, decât printre cei din turism, pe care nu prea pare să-i… “descifreze”, după cum s-a scăpat ieri, la o întâlnire cu aceştia din urmă.

„Vreau propuneri concrete de sprijinire a industriei şi afacerilor!”

Iniţiativă, informare, propuneri, conlucrare cu Ministerul. Asta le-a cerut, imperativ, ministrul - delegat pentru IMM –uri, Turism şi Mediul de afaceri, Maria Grapini, celor prezenţi la întâlnirea de la Hotelul “Malibu”, din Mamaia, întreprinzători din industria textilelor şi confecţiilor, cei mai mulţi dintre aceştia fiind participanţi la târgul “Tinimtex2, care îşi desfăşoară, în aceste zile, cea de- 57 – a ediţie.
Grapini, fost preşedinte al Federaţiei Patronatelor din Industria Uşoară, s-a plâns că viaţa de ministru e mai complicată decât se aştepta: „La firma proprie, dacă îmi venea o idee azi, a doua zi chiar o puneam în aplicare. La stat, de la idee până la implementare e… un drum foarte lung, cu multe ocolişuri! Am schimbat ,însă, multe la minister, pentru că am găsit lucruri fără nicio logică, efectiv. Şi mă refer în special la funcţionarii puşi pe criterii politice”.
Grapini a adăugat: “Ministerul de resort se află, în acest moment, într-un dialog permanent cu patronatele. Toate sugestiile şi reclamaţiile ajung pe biroul meu. Astfel, în ultimele cinci luni, mi-am conturat câteva direcţii clare de acţiune. Sunt probleme care trenează. În primul rând, firmele au nevoie de creditare, ca de aer. Banii există, stau undeva, dar… nu unde trebuie! Situaţia este similară şi la stat, după cum am aflat. Tot bugetul pentru 2013, spre exemplu, este consumat prin… plata facturilor din urmă!”.

“Trebuie să înfiinţăm cât mai multe firme!!”

Cu câteva zile în urmă, la o întâlnire la Hotelul “Hilton”, din Bucureşti, ministrul s-a plâns că media României, de IMM -uri la mia de locuitori, este de… trei ori mai mică decât cea europeană! „Avem şapte programe naţionale, refăcute şi finanţate cum trebuie. În ultimele 14 zile, peste 1.200 de firme s-au înscris în programul “Mihail Kogălniceanu”, pentru un credit de 400.000 lei, cu dobândă subvenţionată 100%. Banii s-au terminat, dar am cerut să ni se suplimenteze bugetul, la rectificare. Faptul că atât de mulţi manageri aleg, atenţie!, un credit, este un semn că vor să rămână în piaţă. Jucătorii străini mari sunt nomazi, stau aici doar dacă le merge bine, altfel pleacă. Nu oferă siguranţă bugetului de stat…”, a constatat Maria Grapini.
Programul dedicat tinerilor antreprenori a fost redefinit şi reconfigurat: „Am decis să oferim consultanţă firmelor nou-înfiinţate, gratuit, timp de 12 luni. Astfel, firmele nu se pierd şi nu îi încurcă pe alţii. În plus, am pus peste tot condiţia de a înfiinţa şi menţine locuri de muncă”.

“Trebuie etică şi concurenţă corectă, pe piaţă!”

„Sunt duşmanul numărul unu al celor incorecţi!”, a ţinut să afirme, răspicat, Grapini, înfierând concurenţa neloială. „Sunt firme care n-au plătit nimic la stat, în ultimii 20 de ani, şi care încă există... Însumat, impozitele plătite de 430.000 de IMM-uri fac cât are de recuperat statul de la primii 100 de datornici la buget. Aici va intra pe fir noua Direcţie Antifraudă!”.
O altă problemă care-l preocupă pe ministru este permisivitatea Legii Insolvenţei: “Pe de-o parte, se intră prea uşor în incapacitate de plată. Pe de altă parte, firmele corecte ies mult prea greu din insolvenţă (uneori chiar şi în trei ani!)”. Fondurile europene şi, cităm, “dezastrul lăsat în urmă de fosta guvernare” , au fost alte teme abordate: „Am găsit 3.800 de proiecte paralizate, depuse pe Programul Operaţional Sectorial. Erau aruncate prin sertare, semnate, aprobate, dar fără bani daţi, căci Comisia Europeană a blocat Programul, din cauza unor suspiciuni de fraudă. După modelul polonez, am făcut împrumut la Trezorerie şi am dat banii întreprinzătorilor: 88 milioane euro, în trimestrul întâi. Ne-am asumat deficitul, până când Comisia Europeană rambursează banii!”.


Probleme ridicate de întreprinzători: blocajele la încasări, importurile din China, birocraţia…

O problemă ridicată de participanţi na fost cea a firmelor “rău-platnice”, care continuă să primească “Bilete la Ordin” de la bănci. Ministrul a promis că se va duce chiar luni la Asociaţia Băncilor şi le va explica bancherilor că au şi ei o parte de vină pentru blocajele generate de biletele neacoperite. Unii întreprinzători au reclamat că mulţi şomeri refuză să muncească şi preferă să încaseze ajutorul de stat. Rezolvarea este una singură, a spus Grapini: „Ne vom lua după UE. Dacă există cerere pentru profesia ta, nu ţi se va mai da ajutor de şomaj!”.
Au fost şi intervenţii hilare. De exemplu, unul dintre cei din sală a cerut… blocarea importurilor, mult mai competitive!. din alte ţări (lucru imposibil, de altfel, pentru că suntem în UE, iar mărfurile circulă liber). “Dar vom face demersuri pentru taxe vamale corecte, la importurile din China, de exemplu…”, l-a asigurat Grapini. Alt manager s-a plâns că cei de la Oficiul pentru IMM Craiova nu i-au… completat planul de afaceri al fiului său. student (deşi instituţia, prin lege, are interdicţia să facă asta!).
 

George Andrei Popescu Primăria Constanța
Claudiu Palaz Consiliul Județean Constanța
OMD MAMAIA CONSTANTA
Ziarul Timpul WhatsApp



jooble.org ziare, stiri