Ministrul Grapini, o Ta(r)toiu a turismului?

Ministrul Grapini, o Ta(r)toiu a turismului?(1153)


Incredibil: sosită la Constanţa, chiar la debutul sezonului estival, Maria Grapini, ministrul – delegat pentru IMM – uri, Turism şi Mediul de Afaceri, s-a arătat teribil de ofuscată, atunci când a fost abordată frontal, fără ocolişuri şi false sfioşenii, de către oamenii de turism, de pe litoralul românesc al Mării Negre!


De altfel, însăşi prezenţa ministresei la reuniunea de dezbateri, pe probleme de turism, având ca iniţiator Camera de Comerţ, Industrie, Navigaţie şi Agricultură (CCINA) Constanţa şi coorganizator Asociaţia de Promovare şi Dezvoltare a Turismului “Litoral – Delta Dunării”, a fost destul de incertă, până în dimineaţa zilei de joi, 16 mai, deşi Grapini se afla la Constanţa (încă de miercuri seara), pentru a participa la o întâlnire, în aceeaşi zi de joi, cu producătorii (şi comercianţii) din industria de confecţii textile, tricotaje şi pielărie!

Atitudine de ministru: “Dacă n-o potoliţi pe doamna, eu plec!”…

A venit, până la urmă, la sediul CCINA, fix la orele 14.00, dar nu pentru a linişti spiritele destul de încinse (din cauza declaraţiilor anterioare ale ministrului, care anunţau intenţii de fiscalitate controversate!) şi a răspunde întrebărilor legitime ale oamenilor de afaceri de pe Litoral, ci pentru a-şi impune punctele de vedere, într-un mod aproape dictatorial! Nici nu trecuseră câteva zeci de minute de la începerea peroraţiei membrului Guvernului, că a şi găsit cu cale să o repeadă pe preşedinta coorganizatorului, Asociaţia “Litoral”, Corina Martin: “Dacă nu o… potoliţi pe doamna, eu mă ridic şi plec!” Alte diatribe au fost emise, în cele aproximativ două ore de tensiune, deloc disimulată, dintre “părţi”, la adresa celor care şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu justeţea şi chiar logica măsurilor anunţate de Grapini, în special pe componenta de fiscalizare “specială”, pentru turism! N-a fost iertat mai nimeni. În concepţia grapiniană, toţi (dar absolute toţi!) “localii” sunt de vină că nu ţinem pasul, în domeniu, măcar cu vecinii bulgari. N-a fost nimeni iertat: de la investitori şi manageri, până la agenţii şi dealeri, neuitându-i pe primari şi pe “deconcentraţii” statului (referitor la primari, primele contre agresive le-a avut cu… singurul prezent: Nicolae Matei, de la Năvodari, care şi-a permis să critice modul în care închiriază Apele Române plajele!).


Uite impozitul, nu-i “forfetarul”…

Tema principală rămâne propunerea lui Grapini de stabilire a unui mod de împozitare special asupra afacerilor din turism, pe baza unor “coeficiente de sezonabilitate” (care pornesc de la 0,5 %, pentru agroturism şi ajung la… 100 %, în Bucureşti!). Ministrul a asigurat că, după aplicarea acestor coeficiente, înmulţite succesiv cu baza de calcul de pornire, se va ajunge la a se plăti sume sub ceea ce s-ar achita prin sistemul fiscal în vigoare. Deşi câţiva înclinau să-i dea dreptate, cei mai mulţi investitori şi manageri erau sceptici, dacă nu chiar panicaţi… Oricum, ori de câte ori se rostea cuvântul “forfetar”, pentru afacerile fără profit, ministrul devenea foarte vehement în a dezminţi orice legătură (sau asemănare, măcar) cu cel, atât de contestat, introdus în 2009!

Vestea bună: va interveni, la colegii din Guvern şi Parlament,pentru măsuri absolut necesare în turism

Ca să încheiem pe un ton mai optimist, să trecem în revistă şi concesiile la care a consimţit ministrul, de parcă ar fi vrut să mai dreagă busuiocul. A promis că va intervene pe lângă colegul de la Externe pentru vizele de care au nevoie extracomunitarii (din afara “Spaţiului Schengen”), ca să avem şi noi turişti ruşi, chinezi ori… indieni, aşa cum au bulgari! A mai spus că va vorbi şi cu ministrul Sănătăţii, pentru rezolvarea problemei asigurărilor medicale, din ţara de origine, necesare pentru turiştii aduşi de TUI, de exemplu, la tratament balnear. Cu ministerul de Finanţe este în permanentă legătură. La fel şi cu cel al Mediului (dar era clar că era “aeriană” în privinţa plajelor…)

Reuniunea Consiliului Consultativ pentru Turism, pe 20 mai

A fost anunţată convocarea celebrului Consiliu Consultativ pentru Turism, pentru data de 20 mai. Dar a evitat să promită reintegrarea în acest for de dezbatere, înfiinţat de Elena Udrea, în 2010, a celor excluşi chiar de ea: Asociaţiile de Promovare şi Camerele Judeţene de Comerţ! La fel, s-a ferit ca diavolul de tămâie să spună ce modificări esenţiale va adduce la vechea formă a proiectului Legii Turismului, elaborată pe vremea guvernării PDL. Mai mult, n-a suflat o vorbuliţă despre altă veche doleanţă a celor prezenţi: reclas(ific)area Litoralului, ca “Zonă Prioritară de Interes şi Dezvoltare”, în cadrul “masterplanului” sectorial, elaborat între 2006 şi 2008 (şi reactualizat în 2010), cu care ne-am prezentat în faţa celor care ni l-au cerut: Uniunea Europeană, plan de acţiune tactico – strategic, programatic şi imperativ, care este şi acum în vigoare, deci în funcţiune!

Ca şi “Tatoaica”, Grapini îi detestă pe “Mitici” (şi dispreţuieşte Litoralul)…


Un membru al Federaţiei Patronatelor din Turism, care nu a dorit să își decline identitatea, a declarat: „Grapini nu poate ieşi, mental şi volitiv – instictiv, din captivitatea psihică care o leagă de zonele în care s-a format şi a activat. Ca domeniu de specialitate: afacerile din industria uşoară. Iar din punct de vedere geografic: Banatul ei de obârşie, cu ceva extensie spre Ardeal. Atât! (Oamenii îi vorbeau de plajă, de Mamaia şi Eforie, iar ea ne înnebunea, obsesiv, cu… Băile Herculane, ale ei!) Grapini urăşte Sudul (în general),detestă Litoralul, nu înţelege specificul său şi nu rezonează la nevoile acestuia, iar pe cei din turismul de aici îi dispreţuieşte (cel puţin…), considerându-i nişte “Mitici”, puşi numai pe hoţie sau funciarmente incapabili şi incompetenţi profesional!” Toţi cei cu care am vorbit au remarcat aceste lucruri!!! Se văd clar, din toată atitudinea sa, din felul în care-i tratează pe cei de aici. Când vine, foarte rar, “la mare”, parcă înghite o broască râioasă. Şi… ţestoasă, pe deasupra! Iar ieri a mai arătat ceva: deşi este infinit mai deşteaptă şi mai competentă decât cealaltă bănăţeancă omniprezentă public, cu care a fost, nu chiar rareori, comparată, vedeta (“talk – show” – urilor) TV Monica Tatoiu, poate fi la fel de “caţă” ca aceea…
 
jooble.org