Gazele de șist și Fata Morgana: investitorii pleacă din Polonia. Ce face Guvernul Ponta?

Gazele de șist și Fata Morgana: investitorii pleacă din Polonia. Ce face Guvernul Ponta?(842)


Două dintre companiile care căutau gaze de șist în Polonia au anunțat că renunță la afacere. Canadienii de la Talisman Energy și-au vândut participația de 30% în cadrul a trei concesiuni, iar americanii de la Marathon Oil spun că vor pleca în următoarele luni. Motivele? Companiile nu au găsit depozite atât de mari încât să fie rentabilă exploatarea lor. În plus, au existat probleme legislative. „La decizia noastră de a ne retrage a contribuit și situația din sectorul polonez al gazelor de șist, inclusiv incertitudinile geologice și neclaritățile cadrului legal”, a declarat, citat de Reuters, șeful Corporate Affairs al Talisman Energy Polska, Tomasz Gryzewski. „După o evaluare aprofundată a activităților de explorare din Polonia, eșuând în tentative de a descoperi cantități de hidrocarburi a căror exploatare să se justifice economic, Marathon Oil a decis să își încheie operațiunile din Polonia”, au precizat și americanii . Și asta nu e tot: cu un an înainte ExxonMobil spusese adio Poloniei.

Companiile străine au privit cu entuziasm Polonia, o țară care pariază pe gaze de șist pentru a scăpa de dependența față de gazul rusesc. Cu prea mult entuziasm, se pare. Rezervele de gaze de șist sunt la o adâncime prea mare pentru a putea fi rentabile. S-au săpat 43 de sonde, numai 12 au găzit gaze. US Energy Information Administration estima, inițial, rezerve de 5.300 de miliarde de metri cubi, dar acestea ar putea fi în realitate de șapte ori mai mici.

Ce face Guvernul Poloniei

Guvernul polonez este însă optimist și spune că va începe producția comercială în 2015. Deși avea un cadrul legislativ considerat relaxat, acesta nu a fost de ajuns. Investitorii, de exemplu, reclamau faptul că nu există o fiscalitate specifică gazelode șist. Nu există, în plus, suficienți specialiști, și nici infrastructura necesară pentru transportul gazelor.
Imediat însă după anunțurile celor două companii, Guvernul Poloniei a anunțat măsuri. A anunțat deja că va adopta un proiect de lege care să facă sectorul și mai prietenos pentru investitori, au declarat oficiali, citați de Reuters. Potrivit ministrului Mediului, Marcin Korolec, noua lege va înlătura obstacolele birocratice, dar și o serie de restricții care asigurau protecția mediului și care până acum au stat în calea explorării gazelor de șist.

Ce face Guvernul României

Nimeni nu știe exact ce depozite de gaze de șist are România. Premierul Victor Ponta a declarat, la începutul acestei săptămâni, că deocamdată se pune doar problema explorării gazelor de şist, care se face prin metode convenţionale care nu implică nicio temere pentru mediu, el arătând că decizia de a folosi aceste resurse va fi luată peste cinci ani. ”Deocamdată nu se pune problema decât de explorare. Explorarea se face prin metode convenţionale, deci nu există absolut nicio temere pentru mediu. Dacă după 4-5 ani şi după ce cheltuie - cei care fac explorări în Vaslui cheltuie vreo 300 de milioane, numai anul acesta - dacă după aceea o să rezulte că avem resurse, peste 5 ani, un Guvern mai înţelept decât al meu va spune dacă stând pe gaze le şi folosim sau continuăm să le importăm de la Gazprom, cum văd că se doreşte”, a spus Ponta. El a arătat că gazul importat din Rusia va fi scump, varianta ieftină, inclusiv pentru populație, fiind aceea de a folosi resursele interne. ”Vrem să avem gaz - în primul rând să nu mai importăm din Rusia - vrem să-l avem mai ieftin şi vrem să facem industria românească competitivă şi sigur şi cheltuielile pentru populaţie mai mici? Atunci trebuie să avem gaz. Dacă nu, dacă-l importăm din Rusia, o să fie scump. E foarte simplu”, a spus Ponta. El a arătat că Romgaz exploatează în Ardeal gaz de 20 de ani prin această metodă şi nimeni nu a spus că se află în pericol. Cum e cu gazele de şist, deocamdată, că am văzut în special de prin zona Oradea - acolo toată lumea se pricepe la gaze - deocamdată Romgazul exploatează de 20 de ani în Ardeal, în Transilvania gaze prin această metodă şi nu s-a mai trezit nimeni sau vreun senator de Oradea să spună în ce pericol e”, a spus Ponta.
jooble.org