50 de ani de la înființarea primei unități de rachete navale din Forțele Navle Române

50 de ani de la înființarea primei unități de rachete navale din Forțele Navle Române(712)


Astăzi, în portul militar din Mangalia, începând cu ora 9.30, s-a desfășurat „Jubileul Rachetiștilor Navali” cu ocazia aniversării a 50 ani de la înființarea primei unități de rachete navale din Forțele Navale Române. La eveniment au paricipat: reprezentanți ai Forțelor Navale din garnizoanele: București, Constanța și Mangalia, profesori și elevi de la Colegiul Economic și Liceul Tehnologic „Ion Bănescu” din Mangalia, reprezentanți ai Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria” Filiala Mangalia, membri de onoare, activi și simpatizanți ai Ligii Navale Române Filiala Mangalia.

Cu acest prilej, s-au desfășurat următoarele activități: întâmpinarea Șefului S.M.F.N. și ceremonialul ridicării pavilionului; rostirea cuvântului de deschidere de către contraamiral de flotilă (ret.) Petrică STOICA - preşedintele Ligii Navale Române Filiala Mangalia; desfășurarea unui moment religios, de comemorare a rachetiștilor navali trecuți în neființă; discursul susținut de către locotenent (ret.) Constantin ANCA, cel mai vârstnic rachetist naval, membru fondator al L.N.R. Filiala Mangalia și inițiator al Proiectului „Jubileul Rachetiștilor Navali”; prezentarea sălii rachetiștilor navali, de către comandor (ret.) Eugen Bulboacă, organizată la Muzeul Marinei din Mangalia; transmiterea mesajului șefului S.M.F.N. de către contraamiral de flotilă dr. Constantin CIOROBEA.

În continuare, a fost prezentat volumul „Rachetiştii Navali – contribuții monografice. Ediție jubiliară 1964 - 2014” coordonat de comandor (r.) Nicolae TEODORESCU. Coordonatorul cărții a vorbit despre importanța rachetei navale pentru Forţele Navale Române și a prezentat lucrarea la care au contribuit un număr de 24 de autori, rachetiști navali, dar și istorici, printre care și cercet.șt.dr. Sorin Marcel COLESNIUC, în al cărui articol se face referire la contextul geopolitic în care rachetele navale au intrat în dotarea Marinei Militare Române.

Evenimentul a continuat cu înmânarea Diplomelor de excelență; onorul către rachetiştii navali; defilarea militarilor de la Școala de Aplicații a Forțelor Navale Mangalia; vizitarea navelor purtătoare de rachete și a echipamentelor de rachete navale; vizitarea Muzeului Marinei din Mangalia și dezvelirea unui tablou dedicat acestui eveniment, la Cercul Militar Mangalia, realizat de pictorul Niculae Găgeanu, membru al Ligii Navale Române Filiala Mangalia.

  
jooble.org