Sfaturile ISU Dobrogea în pragul sezonului rece

Sfaturile ISU Dobrogea în pragul sezonului rece(524)


Iarna a început să bată la uşă mai repede decât ne-am fi aşteptat, temperaturile foarte scăzute nefiind aşteptate chiar de la începutul lunii octombrie.

Răcirea bruscă a vremii îi face pe cetăţeni să utilizeze mijloacele de încălzire individuală. Frigul îndeamnă şi unele persoane fără posibilităţi financiare să-şi confecţioneze singure instalaţii de încălzire, iar pentru a-şi asigura confortul termic în locuinţe recurg la tot felul de improvizaţii. Foarte multe din acestea locuiesc în imobile (blocuri) de locuinţe, unde coabitează cu alte zeci de familii.
În marea majoritate a cazurilor, improvizaţiile, fie că sunt făcute la sistemele de încălzire, la instalaţiile de gaze sau cele electrice, conduc la adevărate dezastre şi tragedii, provocând explozii, incendii, explozii urmate de incendii sau intoxicări cu monoxid de carbon, care se soldează, adesea, cu pierderi de vieţi omeneşti, persoane rănite şi pagube materiale importante.
Pentru a preveni producerea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Dobrogea” al judeţului Constanţa recomandă cetăţenilor care utilizează sobe sau aparate ori mijloace electrice de încălzire, să respecte următoarele măsuri specifice de prevenire:
- verificaţi funcţionarea aparatelor şi mijloacelor de încălzire electrice, iar în cazul în care acestea sunt defecte, reparaţi-le cu ajutorul unui specialist sau cumpăraţi-vă altele noi;
- nu aşezaţi aparatele de încălzire electrice în apropierea materialelor combustibile;
- nu aşezaţi materiale combustibile pe mijloacele de încălzire electrice;
- scoateţi aparatele de încălzire electrice înainte de a părăsi locuinţa sau de a dormi;
- asiguraţi, cel puţin o dată pe an, verificarea, curăţarea şi repararea, dacă este cazul, a coşurilor de fum de către o persoană specializată;
- nu utilizaţi alt tip de combustibil decât cel destinat alimentării sobei;
- nu folosiţi sobele fără uşiţele de la focare şi cenuşare;
- aşezaţi o tăviţă metalică în faţa sobei, în dreptul uşiţei;
- stingeţi focul din sobă înainte de a părăsi locuinţa;
- nu adormiţi niciodată înainte de a vă asigura că focul din sobă este stins;
- nu lăsaţi copiii nesupravegheaţi pe timpul funcţionării sistemelor de încălzire.

Improvizaţiile de orice natură, în marea lor majoritate, duc la evenimente cu urmări catastrofale. Mulţi dintre cei care recurg la improvizaţii se gândesc că fac economie la bani, dar nu conştientizează că, în realitate, fac „economie” la viaţă. În primul rând la viaţa proprie, la viaţa familiei lor şi la viaţa celor din jur. Nu este normal, ca pentru „binele” propriu să fie sacrificate vieţi nevinovate, să fie distrusă agoniseala de o viaţă a unor oameni nevinovaţi, lăsându-i fără un acoperiş deasupra capului, mai ales când iarna este foarte aproape.

  
jooble.org