Mazăre are drum liber pentru a prelua CET-ul din Constanța: Electrocentrale București s-a divizat

Mazăre are drum liber pentru a prelua CET-ul din Constanța: Electrocentrale București s-a divizat(769)


Proiectul de divizare a Electrocentrale Bucureşti S.A. (”ELCEN”), cel mai mare producător de energie termică din România (40%) şi din Bucureşti (90%) şi unul dintre principalii furnizori de energie electrică de pe piaţa naţională, cu o cotă de 4,8%, a fost aprobat, astăzi, la sediul societăţii din Bucureşti.

Adunarea Generală Extraordinară a Acţionarilor (AGA) ELCEN a aprobat în şedinţa din 25 iulie a.c. Proiectul de divizare prin desprindere asimetrică a societăţii Electrocentrale Bucureşti, în scopul eficientizării activităţii acesteia.

“Astăzi a fost realizat un pas important în procesul de divizare a societăţii Electrocentrale Bucureşti şi ne aşteptam ca până la sfârşitul lunii august cele două noi societăţi desprinse din ELCEN să fie înregistrate. Divizarea va avea loc fără disponibilizări în cadrul companiei. Este doar un prim pas către eficientizarea sistemelor integrate de alimentare centralizată cu energie termică a oraşelor Bucureşti şi Constanţa. În ultimele trei luni, întreaga echipă ELCEN a depus eforturi considerabile pentru realizarea cu succes a divizării. ţin să le mulţumesc colegilor mei pentru sprijin şi dedicaţie”, a declarat, într-un comunicat, directorul general al ELCEN, Gabriel Ignat.

Proiectul de divizare, aprobat de Consiliul de Administraţie în data de 29 mai a.c., a fost publicat în Monitorul Oficial al României, Nr. 3184, Partea a IV-a, în data de 4 iunie a.c., precum şi pe site-ul societăţii (www.elcen.ro) în 5 iunie a.c.

Despre divizare

Potrivit Proiectului, societatea se va diviza prin desprinderea din ELCEN, care va continua să existe, a unor părţi din patrimoniu şi crearea a două noi societăţi: Electrocentrale Constanţa S.A., respectiv Electrocentrale Titan S.A..

Ca rezultat al divizării, statul român va rămâne acţionar majoritar al Electrocentrale Bucureşti S.A. (97,51%) prin intermediul Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, în timp ce Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz S.A., cu sediul în Mediaş, va deţine 2,49% din acţiuni.

În ceea ce priveşte cele două societăţi nou formate, statul român va fi unic acţionar al Electrocentrale Constanţa (100%) şi va deţine 28,80% din titluri în cadrul Electrocentrale Titan, unde restul acţionarilor vor fi Electrocentrale Grup (70,47%), respectiv Romgaz (0,73%).

După divizare, Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) va deţine cele 4 CTE-uri care deservesc Municipiul Bucureşti - Centrala Termoelectrică Vest, Centrala Termoelectrică Sud, Centrala Termoelectrică Grozăveşti, Centrala Termoelectrică Progresu şi Uzina de Reparaţii.

Electrocentrale Constanţa S.A. va deţine Centrala Termoelectrică Palas şi reţelele de transport al energiei termice ce deservesc oraşul Constanţa, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN, în timp ce Electrocentrale Titan S.A. va deţine Centrala Termoelectrică Titan şi Centrala Termoelectrică Fântânele, precum şi alte bunuri/active din patrimoniul ELCEN.

În perioada imediat următoare vor fi depuse pentru înregistrare la Registrul Comerţului noile societăţi, precum şi Actul Constitutiv modificat al societăţii Electrocentrale Bucureşti.

Această etapă face parte din Memorandumul “Realizarea serviciilor publice de alimentare cu energie termică prin sistem de alimentare centralizată cu energie termică integrat (SACET) în Municipiul Bucureşti şi Municipiul Constanţa”, adoptat de Guvernul României în data de 21 martie 2013 şi aprobat cu scopul dezvoltării unui serviciu public energetic performant şi eficient pentru locuitorii din Bucureşti şi Constanţa.

Memorandumul prevede ca paşi ulteriori divizării ELCEN transformarea celor două regii - RADET Bucureşti şi RADET Constanţa - în societăţi comerciale, transferul acţiunilor Electrocentrale Bucureşti şi Electrocentrale Constanţa din proprietatea privată a statului român către Primăria Municipiului Bucureşti, respectiv Primăria Municipiului Constanţa, iar ca ultim pas, fuziunea dintre cele două societăţi şi societăţile rezultate din reorganizarea celor două regii, în scopul creşterii calităţii serviciului public la un tarif suportabil pentru populaţie.

Decizia ELCEN este un prim pas pentru preluarea CET-ului din Constanța de către Primărie, dar nu este suficient. Mai trebuie rezolvată și problema datoriilor. Consilierii locali din Constanța s-a reunit la mijlocul lunii trecute pentru a discuta proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetului municipal Constanţa pe anul 2014. Proiectul a fost aprobat de cei 20 de consilieri prezenți la ședință. În cadrul ședinței, primarul Radu Mazăre a abordat și subiectul preluării CET Constanța de către Primărie. “Atunci când Guvernul mai acorda subvenţii la gigacalorie, pentru că Boc a tăiat-o de tot, era obligat să asigure jumătate din suma totală de subvenţie. Numai că, ani la rând, această sumă a fost prea mică ori nu a fost dată de loc de Boc. Faptul că guvernul nu a remis banii către primărie, noi nu am dat la RADET, iar RADET-ul nu a dat la CET şi s-au acumulat datorii. Astăzi am reparat o mică parte din datorie. Chiar şi cu banii aceştia daţi la RADET tot nu putem prelua CET-ul pentru că nu este curat. Eu am spus că nu îl preiau cu 40 de milioane datorii”, a declarat atunci Radu Mazăre.

Despre ELCEN

ELCEN a fost înfiinţată pe 18 decembrie 2002, ca filială a S.C. Termoelectrica S.A., prin reorganizarea acestei societăţi comerciale. La ora actuală, Ministerul Economiei, prin Departamentul pentru Energie, este acţionarul majoritar al ELCEN, deţinând peste 90% din titlurile companiei.

ELCEN este cel mai mare producător de energie termică din Capitală (90%) şi din ţară (40%). Societatea asigură şi 4,8% din energia electrică produsă la nivel naţional. Anul trecut, ELCEN a înregistrat o cifră de afaceri de aproximativ 1,7 miliarde de lei (380 milioane de euro) şi un profit net de 51 milioane de lei (11,7 milioane de euro).
jooble.org