”SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII” - zi dedicată prevenirii victimizării minorilor

”SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII” - zi dedicată prevenirii victimizării minorilor(556)


O componentă importantă a acestei campanii din cadrul “Săptămânii prevenirii criminalităţii” o reprezintă informarea publicului ţintă, în cazul de faţă elevii minori şi părinţii sau tutorii acestora, întrucât cunoaşterea câtorva măsuri de protecţie ar putea duce la diminuarea numărului de victime din categoria tinerilor şi în special a minorilor.

”Existând pericolul ca în rândul elevilor, socializarea inadecvată pe internet, pe anumite site-uri de socializare, ori alegerea unui anturaj greşit, să afecteze buna dezvoltare a acestora provocându-le chiar traume şi posibilitatea adoptării unui comportament deviant, considerăm oportune aceste campanii de prevenire, derulate de către poliţiştii constănţeni”, spun reprezentanții IPJ Constanța.

Astăzi, poliţiştii din cadrul Compartimentului de Prevenire a Criminalităţii, împreună cu poliţiştii de ordine publică din cadrul Secţiei 4 Poliţie au desfăşurat o activitate informativ - preventivă în cadrul elevilor cu vârste cuprinse între 6 şi 11 ani, respectiv clasele I – IV din cadrul Şcolii Gimnaziale 31.
Activităţile desfăşurate interactiv cu elevii, adaptate vârstei lor, au constat în prezentarea unor materiale informativ-preventive şi filme educative de prevenire a victimizării acestora urmate de sfaturi pentru a nu deveni victime ale unor întâmplări nefericite.
Întrucât influenţa anturajului, comunicarea deficitară cu membrii familiei duc cu uşurinţă la un comportament atipic, perturbând dezvoltarea minorilor, poliţiştii le-au oferit următoarele sfaturi:

Să nu întârzie mult de la şcoală, film sau întâlniri, să nu accepte invitaţia de a se urca în maşina unei persoane necunoscute, să nu primească daruri de la persoane necunoscute şi nici să nu dea relaţii despre programul de lucru al părinţilor. Să nu urce în lift cu persoane necunoscute şi să nu se joace în locuri virane sau neiluminate.

 

De asemenea, s-au purtat discuţii despre folosirea în condiţii de siguranţă a internetului şi reţelelor de socializare, pericolul părăsirii domiciliului şi al unităţii de învăţământ fără încuviinţarea părinţilor şi/sau profesorilor, adoptarea unui comportament preventiv.
 
jooble.org