Ziua Europeană a Limbilor, celebrată la Colegiul Carol(893)


Din 2001 ziua de 26 septembrie a fost declarată de Consiliul Europei Ziua Europeană a Limbilor pentru a promova pluralismul lingvistic și diversitatea culturală. In Europa există 225 de limbi indigene iar in Parlamentul European sunt peste 20 de limbi oficiale. Cu această ocazie în Europa au loc manifestări diverse destinate să facă cunoscut patrimoniul variat al culturilor, valorile extrardinare pe care fiecare țară le vehiculează prin intermediul limbilor naționale și minoritare.

A învăța să comunici cu interlocutori în limbile țărilor vecine utilizând fiecare propria sa limbă întelegând- o pe cea a celorlalți, a învăța să înțelegi simultan mai multe limbi și a profita de toate cunoștiințele din limbile din aceași familie reprezintă câteva obiective ale plurilingvismului, unul din principiile de bază a Structurilor Europene.
Toată lumea merită să aibă ocazia de a profita de avantajele culturale și economice pe care cunoașterea limbilor străine le poate aduce . Invățarea limbilor străine ajută la dezvoltarea principiilor toleranței și înțelegerii între oameni provenind din medii și orizonturi culturale diferite.
Considerând că accesul la imensa moștenire culturală în limbile de origine ar contribui la dezvoltarea mutuală și ar da un sens cetățeniei europene contribuind la eradicarea xenofobiei a rasismului, antisemitismului și intoleranței Ziua limbilor straine capătă o importanță mult mai mare.
Intr-o Europă supusă influențelor globalizării , conservarea valorilor tradiționale și cunoașterea mai profundă a specificului fiecărei țări devine un deziderat al educației moderne. De aceea catedra de limbă franceză și engleză de la Colegiul Comercial Carol I și-a propus anul acesta să organizeze o serie de activități sub genericul Dincolo de stereotipuri. Elevi din clasele terminale XII – A îndrumați de prof. Camelia Adriana Țuglea au realizat un moment teatral “ Străinii lui nea Ion dupa un text realizat de o echipă formată din Adrian Timoc, Cristian Timotei, Robert Broscoi și Alexandru Sabin. Recunoașteți din ce țara europenă sunt aceste ritmuri ? a fost o alta activitate propusă de elevii clasei XI a C bobocilor de clasa IX a . Kadi Omar a interpretat două melodii în limba engleză din repertoriul clasic. Concursul de jocuri propus de prof. Violeta Toropu și expoziția de afișe realizate de elevii claselor XIa B și C au încheiat manifestările dedicate Zilei Europene de la Colegiul Comercial Carol I .
  
jooble.org