Societatea civilă, mesaj dur împotriva fracturării hidraulice(680)


Societatea civilă răspunde declarațiilor președintelui Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, Iulian Iancu. Scrisoarea deschisă a fost semnată atât de organizații, fundații și SRL-uri din România și diasporă, cât și de grupuri informale naționale și internaționale, angrenate în lupta anti-fracturare.

Iată textul scrisorii deschise:


Domnule Iulian Iancu,

Vă scriem această scrisoare deschisă în speranța că dumneavoastră, în calitate de Președinte al Comisiei de industrii și servicii din Camera Deputaților, vă veți asuma afirmațiile publice făcute, pentru care sperăm să aveți pregătite și dovezile la care vă obligă gravitatea celor susținute de dumneavoastră.

Am luat la cunoștință informațiile pe care dumneavoastră le răspândiți în presă și, ca mulți alții implicați în lupta împotriva fracturării hidraulice de mare volum, declarăm că suntem intrigați de faptul că nu ați dus până la capăt dezvăluirile, nominalizând care sunt asociațiile, grupurile sau persoanele la care faceți referire, atât din România, cât și din Uniunea Europeană. Prin urmare, vă cerem să clarificați complet și definitiv situația pe care ați creat-o prin declarația dumneavoastră. Vă solicităm să faceți publice datele de identificare ale asociațiilor, grupurilor și persoanelor referite și să demonstrați cu acte faptul că acestea au fost, pe de-o parte implicate în campaniile europene și românești de luptă împotriva fracturării hidraulice, iar pe de altă parte că acestea au fost finanțate via Federația Rusă sau companii rusești cu interese în industria petro-gazeiferă.

Menționăm că, în vestul țării noastre, lupta asociațiilor, a grupărilor formale, dar și informale este îndreptată și către Gazprom Neft, prin subsidiara Niș Petrol România, care are concesionate 6 perimetre în zonele de exploatare Biled, Parța și Crai Nou. Se duc lupte de informare a populației cu privire la procedeele de fracturare hidraulică de mare volum, chiar dacă în mod oficial, în această zonă, contractele de concesionare menționează „exploatarea de hidrocarburi”, fiind cunoscut faptul că Niș Petrol deține tehnologia de fracturare hidraulică de mare volum. În acest context, acuzațiile că am fi plătiți de firme ale Federației Ruse sunt cel puțin ilogice.

Noi, subsemnatele organizații și asociații, direct implicate în campania de luptă împotriva fracturării hidraulice, ne delimităm cu toată fermitatea de orice asociere sau colaborare cu eventuale grupări sau persoane potențial finanțate de către grupuri de interese rusești sau de orice altă apartenență.

Respectuos vă cerem ca în cazul în care aceste dovezi nu există, să vă retrageți declarația (o vom da ca exemplu pe cea din Agerpres - http://goo.gl/bH7Afr ), sub ce pretext doriți dumneavoastră și să oferiți românilor adevărul crunt pe care fiecare cetățean responsabil îl cunoaște deja și anume că exploatarea gazelor de șist prin metoda fracturării hidraulice de mare volum este o modalitate abuzivă și distructivă, care periclitează sănătatea și integritatea cetățenilor și a mediului înconjurător. Sloganul independenței energetice este un mit; România este în situația fericită de a avea suficient gaz natural din zăcăminte convenționale, care i-ar fi îndeajuns să-și asigure orizontul de timp necesar pentru conversia energetică pe baza energiilor regenerabile și alternative, asociat cu creșterea eficienței consumului. Vă invităm să vă documentați aici: http://goo.gl/FlFhFj și aici: http://goo.gl/1yuIwg .

În cazul în care nu veți da dezmințire și/sau nu veți face publice documentele care să dovedească cele afirmate, ne vedem nevoiți să luăm atitudine și ne rezervăm dreptul de a acționa în instanță, pentru calomnie și defăimare la adresa organizațiilor și grupurilor din România și diasporă care semnează această scrisoare deschisă.

Cu o ultimă zvâcnire de respect,
Asociația „Grupul de Intervenție Civică"
Asociația „România Civică”
Intresseförening för Rumäner i Sverige - Asociația Românilor din Suedia
Asociația „Pro Mediu Timiș”
Mișcarea de Rezistență Pungești
Dați-mi România înapoi!
Asociația Profesioniștilor în Protecția Mediului
Mișcarea Euro-Civică Română
Asociația „Muriel”
Asociația „Edelvais”
Asociația „Banattera”
Fundația Culturală „Harry Tavitian”
Geo Seismic Consulting SRL

Grupuri informale:
Grupul Fără Fracturare
Activiști Fără Frontiere
Diaspora Românească Unită
Salvemos Roșia Montană, Madrid
Solidaritate pentru România
Casa de Cultură Permanentă Cluj
Oastea lui Ștefan cel Mare
Românii din Italia - Împotriva gazelor de șist
Uniți Salvăm Roșia Montană, Milano
Roșia Montană Paris
Torino pentru Roșia Montană
Grupul anti-fracturare hidraulică Oradea
Românii din Italia împotriva superimunității  
jooble.org