CONSTANŢA: Comemorarea a 100 de ani de la moartea lui ISMAIL Bey GASPIRALI, mare pedagog, editor, ziarist şi politician tătar crimean

CONSTANŢA: Comemorarea a 100 de ani de la moartea lui ISMAIL Bey GASPIRALI, mare pedagog, editor, ziarist şi politician tătar crimean(1142)


Consulatul General al Republicii Turcia la Constanţa şi “Yunus Emre Enstitüsü” – Centrul Cultural Turc din Constanţa, în colaborare cu Uniunea Democrată a Tătarilor Turco - Musulmani din România (UDTTMR) și Uniunea Democrată Turcă din România (UDTR), organizează, astăzi, miercuri - 24 septembrie 2014, începând cu ora 11.00, la Hotelul “IBIS”, din municipiul Constanța, o conferință, cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea lui ISMAIL Bey GASPIRALI.

La eveniment vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Abdullah Gündoğdu, prof. univ. dr. Özkul Çobanoğlu şi prof. univ. dr. Nuredin Ibram.

 

İsmail Gaspıralı (Gasprinskiy), (n. 8 martie 1851 – m. 11 septembrie 1914) a fost un important pedagog, editor și politician tătar crimean.

Gaspıralı, a fost primul și singurul intelectual musulman din Rusia țaristă care a observat nevoia popoarelor turcice și islamice de a se reforma și de a se moderniza, din punct de vedere educațional și cultural.

Numele de familie vine de la orașul Gaspra, din Peninsula Crimeea.
Gaspıralı și-a exprimat și promovat ideile în ziarul "Tercüman", pe care l-a fondat în anul 1883, și care și-a continuat existența până în anul 1918.
În articolele sale, a chemat popoarele turcice la unitate și cooperare.

“Dilde, fikirde, iște birlik!” a(u) fost “motto”-ul său (și principiul său).

Gaspıralı a susținut că modernizarea înseamnă europenizare!
Crezul său a fost că singura cale de modernizare este educația.
A criticat sistemul de învățământ din școlile islamice, concentrate exclusiv pe religie, și a susținut învățământul în limbile materne - sistem pe care l-a și implementat, printr-un nou “curriculum”.

Într-un articol, din 1881, scria:
"Singura cauză a înapoierii noastre este ignoranţa. Nu avem nicio idee despre ce s-a inventat în Europa sau despre ce se petrece acolo. Pentru a putea ieși din această izolare, trebuia să putem citi aceste lucruri; trebuie să luăm ideile europene, din surse europene. Trebuie să introducem aceste lecții, în curriculumul claselor primare și gimnaziale, pentru ca lumina ochilor noștri, adică elevii, să aibă acces la aceste idei."

Gaspıralı a editat: “Âlem-i Nisvan (Kadınlar Dünyası / Lumea Femeilor )”, o revistă pentru femei, condusă de către fiica sa, Șefika.

A editat și “Âlem-i Subyan (Çocuklar Dünyası / Lumea Copiilor)”, publicaţie pentru copii.


Gaspıralı, este unul din fondatorii Uniunii Islamice (“İttifaq-i Müslümanlar”).
Uniunea, fondată în anul 1907, reunea intelectualii musulmani turci din Rusia țaristă.

Totodată este unul dintre organizatorii primului Congres al musulmanilor ruși și a urmărit înfăptuirea unor reforme sociale și religioase, pentru musulmanii din Rusia.


(Sursă documentară: Wikipedia)


Imagine: ISMAIL Bey GASPIRALI (Sursă foto: iccrimea.or
 

Taguri: IsmailGaspirali, IsmailBeyGaspirali, Crimeea, TatarCrimean, AbdullahGundogdu, OzkulCobanoglu, NuredinIbram, UDTTMR, UDTR, HotelIBISConstanta,jooble.org