Cum pierde Constanța investiții de 10 MILIARDE de EURO

Cum pierde Constanța investiții de 10 MILIARDE de EURO(1088)


Primarul independent al comunei Peştera, judeţul Constanţa, Valentin Vrabie (foto) a transmis ieri o scrisoare deschisă Premierului României, domnul Victor-Viorel Ponta prin care atrage atenţia “asupra derapajelor, inconstanţelor şi incoerenţelor legislative existente în domeniul energiei eoliene”. Referindu-se la acest subiect, primarul precizează: “resimt şi eu alături de ceilalţi colegi, indiferent de culoarea politică a acestora, lipsa unui sprijin real din partea Guvernului. În condiţiile în care de la puterea centrală nu ni s-a acordat nici atenţie şi nici mijloace financiare, comunele din Dobrogea au fost vitregite inclusiv de singurele oportunităţi avute pentru o dezvoltare durabilă: investiţiile în domeniul eolian. Guvernul dumneavoastră a găsit o singură soluţie la problemele economice şi sociale ale comunelor dobrogene, acolo unde din anul 2007 industria eoliană începuse să se dezvolte: punerea pe fugă a investitorilor, prin măsuri legislative abuzive şi incoerente, care din păcate au generat intrarea în moarte clinică a întregului judeţ.”


Cu toate că atât Programul de Guvernare cât şi promisiunile electorale ale defunctei alianţe USL vorbeau despre facilităţi şi beneficii acordate investitorilor din acest domeniu, realitatea demonstrează că acest mediu de afaceri a fost sufocat iar stabilizarea cadrului legislativ, administrativ și fiscal dar şi respectarea de către autorități a pachetului de măsuri legislative adoptate nu mai reprezintă decât nişte deziderate. În calitate de şef al Guvernului, Premierul este acuzat că prin modificări succesive ale Legii nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie,- prin OUG 57/2013 şi HG 994/2013 - a modificat retroactiv şi brutal schema de susţinere a energiei regenerabile în România şi a stopat în acelaşi timp investiţiile în acest domeniu, “probabil cu scopul de a proteja cu îndârjire NIMICUL care ne rămâne după retragerea investitorilor străini”, afirmă în continuare edilul. Toate acestea au condus spre cea mai neagră veste pentru România: economia a intrat în recesiune, după ce două trimestre consecutive (Trimestrul I si Trimestrul II din 2014) au înregistrat contracţie economică.


La nivelul comunei Peştera, din fondurile adunate în bugetul local ca urmare a dezvoltării parcului eolian cu 30 turbine şi o capacitate de 90 MW, au fost realizate numeroase investiţii necesare comunităţii locale: construcţia unei şcoli ultramoderne în care învaţă peste 350 de elevi, reabilitarea cabinetului medical din localitate, reabilitarea căminelor culturale din toate satele, pietruirea a 10 km de drumuri comunale, alimentarea cu apă a satului Ivrinezu Mic, reabilitarea sistemului de iluminat în toate satele, construcţia unui parc central cu locuri de joacă pentru recreere.


Având în vedere că şi alte societăţi care erau în faze avansate de dezvoltare a unor capacităţi noi de producere a energiei eoliene şi-au amânat toate investiţiile, bugetul comunei a fost vitregit de aproximativ 250 milioane euro, bani care ar fi fost necesari pentru continuarea tuturor proiectelor începute dar şi pentru demararea altora noi.


În cazul în care România şi-ar fi respectat angajamentele asumate în ceea ce priveşte schema ajutorului de stat, şi judeţul de la Marea Neagră s-ar fi bucurat cu siguranţă de un interes şi mai crescut al investitorilor din acest domeniu. Aceste investiţii ar fi depăşit astăzi 10 miliarde de euro la nivel de judeţ iar administraţiile publice locale ar fi căpătat independenţa financiară care le-ar fi permis o dezvoltare rapidă în acord cu nevoile locale. Chiar dacă încă mai trecem printr-o perioadă de criză, gura de oxigen provenită de la aceste investiţii ar fi salvatoare şi un întreg mecanism economic ar funcţiona din nou. O parte din aceşti bani ar circula în piaţă în diverse domenii precum transporturi, construcţii, intermedieri, pază, contractare forţă de muncă, etc. Mai mult, toţi locuitorii judeţului ar fi beneficiat de modernizarea câtorva sute de kilometri de drumuri fără a fi implicat financiar în vreun fel bugetul Consiliului Judeţean.

În finalul scrisorii, primarul Vrabie propune revenirea la forma iniţială a legii 220/2008 în ceea ce priveşte schema de acordare a certificatelor verzi şi afirmă că “în situația în care paragrafele citate anterior din Programul de Guvernare nu sunt simple perdele de fum şi Cabinetul dumneavoastră chiar înțelege că energia reprezintă sângele economiei, vă solicit imperativ intervenţia pentru a defini mecanismele menite să asigure predictibilitatea legislaţiei fără de care politicile publice româneşti nu au cum să câştige încrederea mediului investiţional.”


Mai mult, Valentin Vrabie vine şi cu o soluţie: înfiinţarea parcului industrial din Medgidia şi atragerea unei companii internaţionale producatoare de echipamente şi componente necesare acestei industrii. „Cu port, autostradă, acces la sistemul feroviar, legislaţie favorabilă dar şi susţinere din partea statului român lucrurile ar căpăta un alt sens. Într-o Românie a anului 2014 în care legea se pune în paranteză atunci când interesul o cere, în care se guvernează prin OUG-uri de 45 de zile, în care taxele şi impozitele se micşorează doar în campanie electorală (taxa de stâlp şi acciza la carburant), în care anul şcolar începe fără manuale, cetăţenii nu mai au nevoie de promisiuni deşarte şi de himere ci de lucruri concrete şi plauzibile.” 

Taguri: Valentin, Vrabie, Peștera, eoliene, constanța, euro, ponta, scrisoare, deschisa,jooble.org