Directorul Aeroportului Tuzla: Intuiesc că o parte din aeroporturile de stat vor pierde certificarea de aeroport internațional

Directorul Aeroportului Tuzla: Intuiesc că o parte din aeroporturile de stat vor pierde certificarea de aeroport internațional(736)


O parte dintre aeroporturile de stat din România și-ar putea pierde certificarea de aeroport internațional, deoarece este vorba despre adaptarea unei infrastructuri existente la noi cerințe legislative, este de părere directorul Aeroportului Tuzla, Adrian Vasilache.

"Intuiesc că în viitor o parte din aeroporturile de stat din România vor pierde certificarea de aeroport internațional, pentru că discutăm despre adaptarea unei infrastructuri existente la niște cerințe (manualul Schengen — n.r.), pe când noi ne-am construit o infrastructură având la bază cerința", a afirmat, astăzi, Adrian Vasilache, într-o conferință de presă.

Acesta a reiterat faptul că unul dintre obiectivele strategice pentru Aeroportul Tuzla este obținerea certificării ca aeroport internațional.

"Aeroportul Tuzla a fost privatizat în 1998, în 2009 am fost premiați ca fiind cel mai dinamic aeroport din România și suntem în prezent pe locul patru din punct de vedere al numărului de mișcări aeronave și pe la mijlocul clasamentului din punct de vedere al numărului de pasageri. Aceste două elemente — mișcările de aeronave și numărul de pasageri — sunt criteriile după care se evaluează un aeroport. Suntem în prezent singurul furnizor de servicii certificat și dezvoltat cu toate facilitățile necesare pentru activitățile offshore din Marea Neagră și avem un interes deosebit în dezvoltarea în continuare a acestui segment. Pentru elicoptere suntem certificați să zburăm ziua și noaptea, iar pentru avioane, deoarece operăm doar pe două piste de iarbă, putem opera doar ziua și suntem mai vulnerabili la condițiile meteo", a explicat Vasilache.

Directorul general al Aeroportului Tuzla a subliniat că, pentru obținerea acestei certificări, nu este nevoie de finanțare, procesul presupunând parcurgerea a două etape.

"Certificarea ca atare presupune emiterea unui certificat de către Ministerul Transporturilor și deschiderea unui punct de frontieră care presupune elaborarea unei Hotărâri de Guvern. În pașii necesari pentru obținerea acestei certificări este nevoie de un audit, care se face de către o comisie interministerială, audit pe care noi deja l-am avut și al cărui rezultat spune că avem toate condițiile necesare pentru certificare, mai puțin personalul din vama graniță. În fapt, problema noastră este birocrația autorităților. De doi ani și jumătate ne străduim să urnim această Hotărâre de Guvern. Ea a plecat de câteva ori de la MT, fiind inițiatorul acesteia, și a fost întoarsă. Cred că este a cincea oară când se reiterează acest parcurs, singurul motiv fiind faptul că s-au schimbat miniștrii (transporturilor — n. r.). În luna martie a fost publicat în Monitorul Oficial certificatul de autorizare ca aeroport deschis traficului internațional, el având o clauză suspensivă referitoare la înființarea punctului de trecere a frontierei", a precizat el.

Adrian Vasilache a adăugat că managementul aeroportului se axează pe două elemente în viitor, pentru dezvoltarea acestuia, respectiv activitățile din Marea Neagră și creșterea traficului cu avioane mici și medii, subliniind că traficul cu avioane mari nu este de interes pentru companie.

"Avem două elemente strategice asupra cărora ne focusăm în viitor. Și anume această piață de activități din Marea Neagră și, de asemenea, ne interesează foarte mult dezvoltarea traficului cu avioane mici și medii. Este strategia noastră în prezent și în viitor. Nu ne interesează traficul cu avioane mari. Turismul cu avioane mici private și medii este un segment de nișă, dar extrem de important în turismul european. Din păcate, acest segment de turism se oprește la limita graniței dintre România și Ungaria. România are o suprafață dublă față de cea a Ungariei, are de două ori mai mulți cetățeni decât Ungaria, însă în țara vecină sunt peste 2.000 de avioane private, iar în România doar câteva zeci. Credem în continuare în potențialul acestui segment de turism", a mai spus acesta.

Aeroportul Tuzla a primit în anul 2009 premiul Airport Forum pentru 'cel mai dinamic aeroport din România'. În prezent, ocupă primul loc la nivel național în ceea ce privește traficul cu elicopterul (peste 95%), ocupă un loc fruntaș în ceea ce privește numărul de pasageri și se află pe locul patru ca număr de mișcări de aeronave.

"Compania are cea mai extinsă gamă de servicii în aviația generală din România și pe unele nișe de activitate este singurul furnizor autorizat. Aeroportul Tuzla deși are încă două piste de iarbă ocupă locul patru ca număr de mișcări de aeronave — aterizări/decolări — și un loc fruntaș în ceea ce privește traficul de pasageri. Mai exact, bate la trafic Tulcea și Băneasa și se apropie de Baia Mare și Satu Mare, ceea ce este o performanță, pentru că este foarte greu să te compari ca trafic cu un aeroport cu pistă betonată și ajutat cu sume foarte mari de către stat, ajutoare de stat, împrumuturi de toate felurile garantate de stat, când tu ai o infrastructură deficitară și care trebuie dezvoltată", a atras atenția directorul de comunicare al Aeroportului, Cristina Mitchievici.

Creșterea numărului de pasageri pe aeroportul Tuzla depășește 6% anual, în timp ce media națională de creștere este de 0,33%.

În ceea ce privește activitățile desfășurate pe aeroport, în principal este vorba despre misiuni de transport și mărfuri la destinații interne și internaționale, dar partea cea mai performantă este cea a transportului către platformele marine, respectiv zborurile off-shore. La Tuzla mai există și o școală de pilotaj atât pentru avioane și pentru elicoptere, se desfășoară acțiuni de transport aerian medicalizat, atât cu avioane, cât și cu elicoptere, parașutism școală, dar și parașutism de agrement, zboruri de agrement și aerotaxi, publicitate aeriană, supraveghere de obiective terestre, fotografiere și filmare, zboruri utilitare etc.

Tuzla este singurul aeroport din România care a construit infrastructura aferentă punctului de trecere a frontierei după apariția manualului Schengen și în perfectă conformitate cu acesta și singurul care a susținut cheltuiala din bugetul propriu. De asemenea, Aeroportul Tuzla este singurul din țară care nu a primit niciodată fonduri europene sau ajutoare de stat, deși a redactat peste 22 de proiecte sustenabile cu un uriaș impact socio-economic, au ținut să precizeze reprezentanții companiei.

Sursa: AGERPRES
jooble.org