CCINA şi Asociaţiile de Promovare au fost excluse din Consiliul Consultativ pentru Turism!

CCINA şi Asociaţiile de Promovare au fost excluse din Consiliul Consultativ pentru Turism!(748)


În celebrul Consiliu Consultativ pentru Elaborarea Legii Turismului şi a Masterplanului Sectorial, înfiinţat pe vremea ministeriatului Elenei Udrea, la insistenţele patronatelor şi ale altor asociaţii din „industria fără fum”, fuseseră cooptate şi Camerele de Comerţ Judeţene, ca şi organizaţiile active pe segmentul de promovare a acestei activităţi economico – sociale. Împreună cu celelalte componente, „civile” (asociaţii patronale, sindicate, alte structuri asociative, cum ar fi, de exemplu, ONG – urile de Mediu sau cele pentru protecţia consumatorilor) şi cu reprezentanţii Statului (membrii comisiilor parlamentare, de specialitate sau tangenţial- punctual responsabile şi în acest domeniu, reprezentanţii Guvernului, ai altor instituţii publice) şi ai administraţiilor locale, de la nivel de comune până la cel judeţean, toţi aceşti „consulta(n)ţi” se reuneau, periodic sau pentru dezbaterea unei teme stringente, cu scopul declarat de a împinge la căruţa turismului românesc. Cât de mult a ţinut seama Udrea şi Puterea politică de atunci de părerile şi doleanţele membrilor Consiliului este o altă poveste (părerile sunt împărţite, s-a dezbătut mult pe subiectul acesta, şi o să se mai facă acest lucru, începând de la cea mai scumpă frunză din lume: 1,5 milioane de euro!, „brandul turistic naţional”, născut gata veştejit, al României, buruiană mai celebră, la noi, decât cea a lui Adam şi cea a Evei...). Dar măcar erau, mai formal ori mai cu bună-credinţă, consultaţi toţi. Chiar şi asociaţiile membre de pe Litoral au confirmat, la vremea respectivă, că unele dintre observaţiile şi propunerile lor au fost, mai de voie, mai de nevoie, luate în seamă şi s-au regăsit, măcar parţial, în draftul de proiect de Lege a Turismului. Iar în masterplanul din 2008, revizuit şi completat în 2010, de exemplu, chiar erau coloana vertebrală, la anumite capitole. Legea elaborată (de la... „revoluţie”, sau ce-o mai fi fost, încoace!) n-a mai apucat să fie supusă judecăţii plenului Parlamentului, deşi era aproape finalizată, pentru că s-a schimbat Puterea.
Noul Guvern, instalat în fruntea treburilor naţiunii după alegerile legislative din 9 decembrie anul trecut, a anunţat... ceea ce afirmase încă din 2010: va elabora, de la punctul zero de pornire!, o cu totul şi cu totul nouă lege... Ca urmare, a fost reactivat Consiliul Consultativ pentru Turism. Din vechile soluţii, a rămas, stingheră şi nedorită de nimeni, ca-ntr-un poem minulescian, doar frunza doamnei Udrea! („Săraca” frunză, de un milion - juma de Euro...).


A aruncat şi copilul, odată cu copaia...

Ministrul de resort, Maria Grapini, aşa „delegat” doar cum este, s-a gândit să eficientizeze Consiliul, înspăimântată, biata femeie, de balamucul de la primul „plen” pe care l-a convocat: nu că toţi vorbeau, că doar de-asta erau acolo! Dar de ce... în acelaşi timp?! Şi de ce ţipînd (atunci când nu urlau…)? Din nefericire, a comis vechea noastră greşeală, mai “naţională” decât codrul din care a vrut Udrea să rupă frunza şi gura lumii (tur)turistice: a aruncat şi copilul, odată cu apa din copaie! Dorind să mai “rărească” Consiliul, ca să se poată lucra cât de cât eficient, a dat afară exact pe cei care erau direct şi cotidian implicaţi în activitatea turistică: asociaţiile de promovare (grupate în Federaţia Asociaţiilor de Promovare Turistică - FAPT, al cărei membru fondator este şi Asociaţia “Litoral – Delta Dunării”) şi Camerele de Comerţ Judeţene (printre care şi CCINA constănţeană)! Se speră ca în aceste zile, când Maria Grapini se va afla pe Litoral şi se va întâlni, fără îndoială, şi cu oamenii de turism din zonă, pe lângă problemele legate de preconizatul impozit forfetar, de Legea Insolvenţei sau de retrocedările de terenuri din buricul staţiunilor, să poată fi abordată şi tema revenirii la normalitate, în privinţa componenţei Consiliului Consultativ pentru Turism…
 
jooble.org