Omul de afaceri Avraham Morgenstern, la DNA pentru a fi prezent la percheziţia informatică(877)


Omul de afaceri Avraham Morgenstern a venit astăzi la DNA, pentru a fi prezent la percheziţia informatică a calculatoarelor şi stick-urilor de memorie ridicate în timpul percheziţiilor făcute în aprilie, în dosarul în care este cercetat alături de primarul Constanţei, Radu Mazăre.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) verifică şi expertizează mai multe stick-uri de memorie şi calculatoare care au fost ridicate în timpul percheziţiilor făcute în dosarul în care primarul Radu Mazăre este acuzat că ar fi luat mită 175.000 de euro de la Avraham Morgenstern - reprezentant al firmei care a construit campusul de locuinţe sociale "Henri Coandă" -, pentru a-l ajuta să câştige licitaţia şi pentru a mări, ulterior, valoarea contractului.

Potrivit surselor citate, după verificări va fi întocmit un proces-verbal în care vor fi trecute fişierele stocate pe calculatoare şi stick-uri.

Sursele citate au precizat că la percheziţia informatică pot participa persoanele cercetate în dosar, adăugând că până în prezent s-a prezentat pentru a fi prezent la verificări doar Avraham Morgenstern.

În acest dosar, primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, este cercetat pentru luare de mită şi fals în declaraţii, respectiv pentru că ar fi luat mită de la Avraham Morgenstern şi că că nu a trecut în declaraţiile de avere din 2012 contul personal deschis la banca din Israel în care a primit, în septembrie 2011, 95.000 de euro de la Elan Schwartzenberg.

În acelaşi dosar sunt cercetaţi omul de afaceri Avraham Morgenstern, pentru dare de mită, şi fratele primarului Constanţei, senatorul PSD Alexandru Mazăre, petnru complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii.

Procurorii DNA au făcut, în 8 aprilie, percheziţii la Primăria Constanţa şi la vila din Mamaia a primarului Radu Mazăre. Anchetatorii au ridicat atunci mai multe documente, dar şi unităţi de calculator şi laptopuri.

Potrivit anchetatorilor, Elan Schwartzenberg a fost ales ca intermediar pe traseul banilor de la Morgenstern la fraţii Mazăre, pentru că se bucura de încrederea celor doi. Astfel, prin intermediul lui Schwartzenberg, într-un cont din Israel al lui Radu Mazăre au intrat 95.000 de euro, iar în unul al fratelui acestuia, 80.000 de euro, în două tranşe egale, conform DNA.

Radu Mazăre spunea, în aprilie, că banii puşi în contul lui de către Schwartzenberg au reprezentat o datorie preluată de acesta de la "un grec" şi că în acest dosar nu a existat niciun denunţător şi nu s-a dat nicio mită.

Procurorii DNA nu au găsit "în materialitatea lor" cei 175.000 de euro despre care susţin că i-ar fi luat mită Radu Mazăre, însă, în vederea recuperării lor, au pus sub sechestru pe aproape 19.000 de euro, declarau atunci, pentru MEDIAFAX, surse judiciare, citând din acte ale anchetatorilor.

Conform aceluiaşi document, anchetatorii au găsit, la percheziţiile făcute în locuinţa lui Radu Mazăre, 18.550 de euro şi 114 de dolari, iar asupra acestor sume s-a instituit măsura sechestrului asigurător.

Sursa: Mediafax.ro
 
jooble.org