Peste 1,5 milioane turiști pe Litoralul românesc în 2014

Peste 1,5 milioane turiști pe Litoralul românesc în 2014(679)


Peste 1,5 milioane de turiști au vizitat Litoralul românesc în sezonul 2014, dintre care 5% au fost străini, a precizat, astăzi, Lucia Morariu, președintele Asociației Naționale a Agențiilor de Turism (ANAT), într-o conferință de specialitate.

"Estimările noastre se bazează luând în calcul un grad mediu de ocupare de 55% a structurilor de cazare clasificate de pe întreg Litoralul. Ajungem astfel la o cifră de 1,2 milioane de turiști, la care mai adăugăm, circa o treime, copiii care au stat în cameră cu părinții. Conform INS, însă, ar trebui să credem că Litoralul a fost vizitat de mai puțin de 900.000 de turiști. Există o problemă în colectarea datelor, iar cifra avansată de ANAT rămâne de 1,5 milioane turiști", a spus Lucia Morariu.

În actualul sezon estival, durata medie de vacanță pe Litoralul românesc a fost de 4,5 zile, în ușoară scădere față de 2013. Cu toate acestea, patronatele din turism apreciază că 70% dintre turiștii care au venit pe Litoral au plecat mulțumiți de serviciile oferite, în creștere față de 2013 când gradul de satisfacție era de 50%.

"Există o creștere de 25% pe zona de all inclusive. Acesta este un produs foarte căutat, dar din păcate, din cauza taxelor și impozitelor sunt puțini hotelieri care îl pot oferi. Turismul înseamnă imagine și comunicare, iar noi nu avem un canal de comunicare cu ministerul de resort. Din totalul încasărilor hotelierilor peste 35% sunt impozite și taxe locale și centrale", a spus Mohamad Murad, președintele federației Patronatelor din Turismul Românesc.

Reprezentanții asociațiilor din turism cer autorităților centrale, ministerului de resort o implicare reală, cu fonduri suficiente de la bugetul de stat pentru promovarea imaginii României pe plan extern și numai pe acele canale care au ca target posibilul consumator de turism în România.

"Pentru 2015, piețele țintă pentru Litoralul românesc vor fi Polonia, Israel, Republica Moldova dar și țările din Vestul Europei. Avem în plan și o strategie de atragerea unor turiști din Turcia. Litoralul românesc este un produs turistic care poate concura cu Grecia și Turcia", a mai spus Corina Martin, vice-președinte ANAT. 

Sursa: Agerpres
jooble.org