RUGBY: În finala SuperLigii Naţionale - 2014,

RUGBY: În finala SuperLigii Naţionale - 2014, "FARUL" CONSTANŢA a pierdut, cu 19 - 25 (6 - 10), în faţa "Stiinţei" Baia Mare! Ultimul titlu al "marinarilor" rămâne cel din... 1997(1501)


Pe Stadionul Naţional “Arcul de Triumf”, din Bucureşti, finala (INEDITĂ!) a ediţiei 2014 a SuperLigii Naţionale “CEC Bank” la RUGBY, disputată în nocturnă (a început la ora 21.00), sâmbătă – 13 septembrie, a fost câştigată, după o partidă extrem de disputată, de către “Ştiinţa” Baia Mare, care a trecut de R.C.J. (Rugby Club Judeţean) “FARUL” CONSTANŢA, cu rezultatul de 25 – 19 (10 – 6, la pauză).

“FARUL” CONSTANŢA a debutat mult mai bine în joc şi, după ce Vlaicu a deschis scorul, chiar din primul minut al partidei, după o lovitură de pedeapsă, iniţiativa a rămas de partea marinarilor, care au dominat, atât din punct de vedere tactic, cât şi în grămezile ordonate.

Însă, lupta s-a dat, cu precădere, între cele două linii de 22, astfel că pătrunderile lui Apostol şi Tamba au fost singurele care au creat emoţii, în rândul apărării maramureşene, însă dobrogenii nu au reuşit să ameninţe, în mod real, terenul de ţintă al adversarilor lor.

Elocvent este faptul că la jumătatea primei reprize, “Ştiinţa” încă nu reuşise să… treacă în jumătatea de teren a marinarilor (!), care au continuat să atace, dezinvolt, şi să obţină o lovitură de pedeapsă, dar, de la aproximativ 48 de metri, Vlaicu a ratat desprinderea, şutul său având o traiectorie bună, dar forţă insuficientă.

“Zimbrii” au dat primele semne de revenire în joc, după o cursă a lui Moyake, iar atacurile în valuri, cu momente de fixare, urmate de deschideri pe linia de treisferturi, au condus la o lovitură de pedeapsă, graţie căreia Samoa Luke a restabilit egalitatea, 3 – 3.

Cu două minute înainte de pauză, o acţiune prelungită a maramureşenilor, în 22-ul “fariştilor”, a fost finalizată cu o pătrundere în forţă a lui Dico, care a marcat primul eseu al partidei, reuşita pilierului băimarean fiind transformată de către acelaşi Samoa Luke.

Cele două echipe au intrat la cabine, după primele 40 de minute ale jocului, cu rezultatul de 10 - 6 in favoarea “studenţilor”, la ultima fază tot Vlaicu mai aducând trei puncte în contul “Farului”, după o lovitură de pedeapsă.

Partea secundă a început tot cu “Farul” având iniţiativa în joc, iar introducerea lui Jantjies a dat şi mai multă culoare jocului elevilor lui Cristi Petre, care au redus “ecart”-ul la un singur punct, aceşi Vlaicu trimiţând balonul printre barele butului advers, dintr-o nouă lovitură de pedeapsă.

“Marinarii” au continuat să atace, furibund chiar, dar pe fondul dominării acestora, Fakaosilea a răspuns cu o contră, care a mutat jocul în 22-ul constănţenilor.

Astfel, în minutul 58, Brooks a trimis, foarte inteligent, un balon de urmărire, şi Phillips a marcat cel de-al doilea eseu al maramureşenilor.

Eseul fiind marcat la colţ, Samoa Luke a avut o poziţie foarte dificilă de execuţie şi a ratat transformarea, trimiţând în bară, dar elevii lui Eugen Apjok s-au desprins la 18 - 9 peste alte şapte minute, când acelaşi fundaş neozeelandez nu a mai ratat o lovitură de pedeapsă, poziţia fiind ideală, chiar din faţa butului constănţenilor.

În minutul 70, se părea că Baia Mare s-a desprins decisive, în urma marcării celei de-a treia încercări, care a venit după ce molul “zimbrilor” a câştigat aproximativ 25 de metri, iar apoi gruzinul Bidzina Shamkharadze a luat balonul şi a facut o cursă irezistibilă, până în terenul de ţintă al marinarilor, transformarea lui Samoa Luke ducând scorul la 25 - 9.

Cu toate acestea maramuresenii nu au fost scutiţi de emoţii, în final partidei, pentru că o pătrundere a lui Agiacai, care l-a găsit în suport pe Apostol, a adus primul eseu al “Farului”, transformat, din poziţie dificilă, de Vlaicu, care, la un interval de câteva minute doar, a concretizat şi o lovitură de pedeapsă.

În aceste condiţii, “fariştii” mai aveau nevoie doar de un eseu transformat, pentru a schimba soarta partidei, însă apărarea maramureşeană a rezistat.


Astfel, “Ştiinţa” Baia Mare s-a impus, cu rezultatul de 25 – 19 (10 – 6), succes graţie căruia, dupa doi ani, redevine campioana SuperLigii “CEC Bank” (după nu mai puţin de… şase finale consecutive, în 2012 şi 2013, în faţa R.C.M. “Universitatea” Timişoara, care mai ieşise, în istorie, o singură dată campioană, în… 1972; în acest an, timişorenii au luat doar “bronzul”, învingând, în “finala mică”, pentru locul 3, pe “Dinamo” Bucureşti!), câştigând cel de-al cincilea titlu naţional, după cele din 1990, 2009, 2010 şi 2011 (ultimul titlu al “Farului” Constanţa:… 1997!).


Reamintim că în semifinale s-au înregistrat scorurile (prima echipă a jucat pe teren propriu): R.C.M. “Universitatea” Timişoara – R.C.J. “FARUL CONSTANŢA” 0 – 9 (Surpriză, mai ales că s-a jucat la… Timişoara! şi R.C. “Ştiinţa” Baia Mare – “Dinamo” Bucureşti 40 – 9.

 

FOTO: Superliga.Tm
 

Taguri: SuperLigaCECBankRugby, SuperligaCECBank2014, Rugby, FinalaSuperligaCECBank2014, StiintaBaiaMare-FarulConstanta, FarulConstanta, RCJFarulConstanta, StiintaBaiaMare,jooble.org