EXPLORĂRI - EXPLOATĂRI

EXPLORĂRI - EXPLOATĂRI "OFF-SHORE", ÎN MAREA NEAGRĂ: Botezul a trei noi nave - suport, ale Grup Servicii Petroliere (G.S.P.)(2377)


Compania "Grup Servicii Petroliere” (GSP), membru UPETROM Group, organizează, vineri - 19 septembrie 2014, începând cu orele 13.00, botezul celor mai noi trei (3) nave, care au intrat, din toamna aceasta, în portofoliul companiei.


Vor participa reprezentanţi ai Guvernului şi ai Parlamentului României, alături de oficialităţi şi oameni de afaceri din Constanţa şi reprezentanţi ai presei, locale şi centrale.

 

Iată care este programul ceremoniei de botez a navelor “GSP Altair”, “GSP Centaurus” şi “GSP Pegasus”.

12.30 : Sosirea şi primirea invitaţilor, la Terminalul de Pasageri al Portului Constanţa. Brunch.
13.00: Ceremonia de botez a navelor “GSP Altair”, GSP Centaurus” şi “GSP Pegasus”.
14.00 - 15.00: Vizită pe nave.


Cele trei nave sunt construite în China (în 2014, pe şantierul “Fujian Mawei Shipbuilding”) şi au sosit, deja (la sfârşitul lunii augut a.c.), în România.

Ele sunt destinate, într-o primă fază, operaţiunilor din Marea Neagră.

Odată cu cele trei nave chinezeşti, flota “Grup Servicii Petroliere ajunge” la 13 vase şi şapte (7) platforme mobile de foraj (platforme MODU, de foraj “offshore”), în valoare totală de peste 1 miliard de dolari!


Conform ECONOMICA.net, navele măsoară 87 de metri în lungime şi 18 metri lăţime, au o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, o masă - capacitate de 5.000 de tone – “deadweight” (TDW) şi un echipaj de 52 de persoane.

Vasele sunt echipate pentru transportul echipamentelor, necesare pe platformele de foraj, alimentelor, precum şi a altor produse speciale.

Una dintre aceste trei noi nave, “GSP Pegas” este echipată cu o macara electric – hidraulică, cu o capacitate de 100 de tone, pretabilă pentru operaţiuni submarine!
Macaraua este proiectată să funcţioneze în condiţii meteo extreme, de la… – 20°C la + 45°C!

“Vom continua să ne extindem flota şi să ne întărim poziţia în regiune”, spun reprezentanţii companiei constănţene., citaţi de ECONOMICA.ro.
Ei subliniază faptul că flota GSP este relativ nouă: cel mai vechi vas a fost fabricat în 1993, iar cea mai veche platformă: în 1984.

Patronul GSP, Gabriel Comănescu este unul dintre cei mai bogaţi români, cu o avere estimată la 600 de milioane de euro.
Are afaceri în servicii conexe industirei petroliere, în fabricarea echipamentelor pentru industria petrolului şi a gazelor, transport maritim şi turism (Complexul Turistic, de cinci stele, “Vega2, din Nordul staţiunii Mamaia).

Baza afacerii lui Comănescu a constituit-o achiziţa, de la “Petrom”, a şase platforme mobile de foraj, pe care a plătit circa 150 de milioane de dolari, după ce compania petrolieră a fost cumpărată de către compania austriacă (de… stat!) OMV.

Compania înregistrează, annual, afaceri ce depăşesc 200 de milioane de euro.

 

(Sursă de documentare: GSP, comunicat şi “site”; ECONOMIOCA.net)


IMAGINE: Una dintre navele noi, ale flotei GSP (Sursă foto: ECONOMICA.net)
 

Taguri: GSP, GrupServiciiPetroliere, Nave-Suport, TreiNoiNaveGSP, GabrielComanescu, FlotaGSP, PlatformeOffShoreGSP, OffShore, OffShoreGSP, UPETROM, UPETROMGroup, GSPPegas, GSPAltair, GSPCentaurus, TerminalulDePasageriPortulConstanta, PortulConstanta, TerminalulDe,jooble.org