Maia

Maia(823)


Maia Morgenstern este cea mai bună actriță din România. Nu numai din România, ci din această zonă a Europei. Așa a prezentat-o, luni seară, în deschiderea spectacolului Janka, la Constanța, regizorul Toma Enache.

Să presupunem că el, în calitate de regizor, ar fi avut tendința de a exagera. O cunoșteam pe Maia Morgenstern mai mult din film, îmi rămăsese în minte din Patimile lui Hristos, al lui Mel Gibson. Au trecut zece ani de atunci...

Janka este un spectacol cu totul deosebit. Maia Morgenstern, care în majoritatea timpului stă pe un scaun, singură pe scenă... O oră și jumătate de monolog. O oră și jumătate în care este povestită o parte din viața Jankăi Festinger, o româncă din Sighet, deportată la Auschwitz, care supraviețuiește, se căsătorește, ajunge în America, are copii.

În cea mai mare parte a piesei, Maia Morgenstern a avut lacrimi în ochi. În cea mai mare parte a piesei, spectatorii au avut ochii în lacrimi. Experiența trăită este greu de descris. Ororile holocaustului, așa cum le lasă Janka moștenire fiilor săi, nasc dureri și întrebări pentru care omenirea nu a găsit încă răspuns. ”Cum a fost posibil acest lucru?” De ce SS-iștii s-au comportat ca niște bestii? De ce au omorât copii? De ce nu au lăsat cadavrul surorii ei să zacă în baie timp de șapte zile? De ce erau arși oamenii? Cum supraviețuiești după o astfel de tragedie?

Experiența trăită la piesă este greu de descris.

La finalul piesei, spectatorii s-au ridicat, parcă la același semn, în picioare, singuri. Au aplaudat-o minute în șir. Maia a mulțumit frumos pentru aplauze, a aplaudat la rândul ei publicul, le-a transmis un sărut prin aer. Nu a zâmbit însă nicio clipă. După ce joci Janka nu poți zâmbi. Nici după ce vezi Janka nu poți zâmbi.

Toma Enache nu a avut dreptate. Maia Morgenstern este una dintre cele mai bune actrițe din lume.
 
jooble.org